Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons gjorde i veckan ett utspel i SvD där han krävde att vi skulle införa tunnelbanepolis snarast. De skulle då få befogenheten att göra så kallade ”stop and search” insatser i tunnelbanan.

Tunnelbaneklubben ställer sig väldigt positiva till att återfå tunnelbanepoliser i den form som vi hade på 80-talet innan man bytte ut dem mot ordningsvakter. Redan då så förklarade den dåvarande klubbstyrelsen att det var en dum idé att ta bort tunnelbanepolisen och att dom inte fullt ut kunde bytas ut mot ordningsvakter. Vi var alltså långt före Tamsons med det här.

Tamsons är hjärtligt välkommen att fråga oss vad vi behöver

Att däremot införa tunnelbanepoliser i den form som Tamsons föreslår skapar fler problem än de löser. ”Stop and search” är en väldigt aggressiv metod som kommer att skapa konflikter i vår arbetsmiljö. Det här vill vi absolut inte ha nere hos oss. I framtiden när Tamsons kommer med utspel som gäller vår arbetsplats är han hjärtligt välkommen att fråga oss vad vi behöver innan han gör något.

Blågröna politiker har skapat otryggheten

Tamsons nämner också att han vill ha fler kameror i tunnelbanan. Det här håller vi inte med om utan vi vill ha högre närvaro av vår personal med fler kollegor. Uniformerad personal är alltid att föredra framför kameror eftersom vi bidrar till en säkrare miljö. Ni i den grönblå majoriteten har tyvärr gått åt andra hållet när ni om och om igen minskar personal, som när ni bytte ut konduktörerna på lokalbanorna mot stolpar. SL borde här ta ett utökat ansvar för att se till att det anställs fler kundservicevärdar och att man återinför konduktörerna.

Den osäkra miljö som ni vill råda bot på med tuffare poliser och med behörigheter till oss i personalen, som vi inte vill ha, har ni själva skapat.