Förslagen om hur vinsterna i skattefinansierad verksamhet ska förbjudas, regleras eller begränsas har på senaste tiden presenterats av bland andra LO, s, v och mp. Nu blandar sig även 6F:s nystartade tankesmedja Katalys i leken.

– De andra förslagen kräver jättelika kontrollapparater eller innehåller kryphål som gör att de inte går tillräckligt långt, även om mycket i förslagen är bra, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan.

Katalys föreslår att vinstdrivande företag helt bannlyses från vård, skola och omsorg. Kooperativ, stiftelser och non-profitföretag ska fortsatt kunna konkurrera med kommuner och landsting, men offentliga utförare ska vara grunden.

I förslaget för man fram att alla ingångna kontrakt ska löpa tiden ut. En välfärdskommission inrättas som kan återta verksamheter och lösa vinstdrivande aktörer från sina kontrakt. Kommissionen ska också ta ansvar för de fall där enskilda aktörer väljer att lägga ner sin verksamhet när vinstmöjligheterna försvinner.

– Har man kontrakt på tre år till får man slutföra uppdraget. Vill man då omforma sig till ett non-profitföretag kan man få fortsätta sedan, annars tar det offentliga över, säger Daniel Suhonen.

Enligt den opinionsundersökning som Katalys låtit göra finns ett stort motstånd mot vinstdrivna företag inom välfärdssektorn hos svenskarna. Nio av tio vill antingen förbjuda eller begränsa vinstuttaget eller kräva att vinsten återinvesteras i verksamheten.

– Det är en fråga som engagerar folk och en majoritet är emot vinstuttag. Jag tror att det här kan bli den konfliktyta som behövs för att skilja höger från vänster i nästa val, något som väljare på vänsterkanten kan brinna för, säger Daniel Suhonen.

Den nya tankesmedjan är fristående men finansieras av fackförbunden inom 6F.

– Vi bestämmer själva vad vi ska göra men självklart delar vi ju grundläggande värderingar och långsiktiga mål med förbunden. Och de frågor vi ska ägna oss åt, arbetsmarknad, välfärd och fördelningsfrågor, är ju sådana som ligger i förbundens intresse.