Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

”Viktigt att få en stark regering”

Det är viktigt att skapa en regering som är så stark och stabil som möjligt. Hur den ska se ut är dock upp till Stefan Löfven att hantera.

15 september 2014 16:24

Det säger Sekos ordförande Janne Rudén i en kommentar till valresultatet och den kommande regeringsbildningen.

– Väljarna har markerat att de är trötta på alliansregeringen och vill ha en förändring, vilket är bra. Sedan är det klart att jag tycker det är mycket tråkigt att Sverigedemokraterna fick så många röster, säger han.

Det första en ny regering bör ta itu med är att få ner arbetslösheten och skapa fler jobb, enligt Janne Rudén.

– En ny regering måste också förbättra skolresultaten, förbättra sjukvården och, vilket är viktigt för Sekos medlemmar, få igång investeringar till bland annat järnvägen. Allt det som väljarna ogillat med alliansens politik.

När det gäller Sverigedemokraterna, SD, är Janne Rudén av den bestämda uppfattningen att stödet bland LO-medlemmar inte är större än bland andra grupper.

– Det sägs ofta, men jag vill påstå att det är en myt. Det finns ett stöd bland LO-medlemmar, det är uppenbart.

Ansvaret för det vilar tungt på alla som har haft något finger med i politiken, enligt Janne Rudén.

Han tror inte att alla SD-väljare är rasister – så många rasister finns inte i Sverige – men att en stor grupp håller med Sverigedemokraterna om deras flykting- och invandringspolitik.

– De andra vill ha en förändring. Det tror jag är grunden till att de röstat som de gjort. Dock är de inte medvetna om att det är ett högerparti de röstat på.

Inom facket har det varit mycket diskussion om lönedumpning och människor som kommer hit för att arbeta till sämre villkor. Vilken betydelse har det haft?

– Sverigedemokraterna har haft en diffus politik som gjort att människor blandat ihop krav på lika villkor och kollektivavtal för personer som kommer hit och arbetar, med invandrarfientlighet. SD har spelat på en rädsla att förlora jobbet, säger Janne Rudén.

Han tillägger att krav på kollektivavtal och reglerad arbetskraftsinvandring, som han ser det, inte är rasism. Det handlar om att få en bättre reglering av arbetsmarknaden.

Behöver fackföreningsrörelsen och politiken förändras för att SD-röstandet ska minska?

– Politiken måste bli tydligare, vi måste markera mot SD. Jag tycker personligen inte att det är ett demokratiskt parti. De gör skillnad på människor och hör inte hemma i riksdagen.

Enligt SVT:s valundersökning röstade 12 procent av arbetarna på Sverigedemokraterna, 57 procent på socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans och 24 procent på allianspartierna.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

1 kommentar

  1. Lasse Evertson

    Janne! Du skriver att en ny regering måste förbättra skolresultaten, sjukvården och få ner arbetslösheten. Det är väl bra och det stämmer, men det här har partierna pratat om hela tiden före valet, men vi har aldrig fått höra hur det ska ske, inte heller har partierna velat prata om varför allting har blivit till det sämre. Du säger också att du inte tror att LO-medlemmarna stödjer SD mer än andra grupper. Det tror jag stämmer, men du ska veta vad det pratas om dessa ämnen runt om på många arbetsplatser. Att de som röstar på SD inte är rasister är som du säger helt rätt. Som du kanske känner till är det inte olika raser vi pratar om utan främlingar som kommer hit som flyktingar på grund av helvetet dom har hemma i sitt eget land. Folk som har gått över till SD i valet har säkerligen gjort det för att de har tröttnat på löften och annan rappakalja som politikerna pratar om. Vanligt folk vill höra fakta om vad som ska göras i Sverige. Kravet om kollektivavtal och reglerad arbetskraftsinvandring borde ha ventilerats ordentligt före valet och inte nu när valet är över. Och ännu en gång, vad har raser med detta att göra? Fackföreningsrörelsen och politiken behöver naturligtvis förändras för att få en tydligare och ärligare bild på vad som händer i Sverige och då som först släpper greppet från Sverige-demokraternas långa vassa klor.
    Lasse Evertson
    levnadstänkare

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Byggbranschen efterlyser politisk enighet

Byggbranschen efterlyser politisk enighet

Parterna i byggbranschen vill ha en parlamentarisk bostads- och infrastrukturberedning där alla riksdagspartier ska ingå. Läs mer

”Politiken positiv för Sekos medlemmar”

”Politiken positiv för Sekos medlemmar”

Sekos ordförande Janne Rudén välkomnar den nya regeringens politik. Läs mer

”Viktigt att få en stark regering”

Det är viktigt att skapa en regering som är så stark och stabil som möjligt. Hur den ska se ut är dock upp till Stefan Löfven att hantera. Läs mer

Janne Rudén Sekos ordförande

Sekos kongress har valt Janne Rudén till förbundets ordförande för en tredje kongressperiod. Läs mer