Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Viking Line vill flagga ut

Viking Line vill flagga om sin färja mellan Helsingfors och Tallinn från svenska till estniska färger. För de runt 250 ombordanställda skulle det betyda ungefär 40 procent lägre lön.

31 oktober 2012 13:16

 

– Det finns inte en chans att klara sig på den lönen! säger förbundssekreterare Kenneth Bondas på finländska Sjömansunionen till Sekotidningen.

Idag finns det två huvudkonkurrenter på routen Helsingfors-Tallinn. Det är svenskflaggade Viking XPRS och estniskflaggade Tallink Silja.

I måndags fick personalen på Viking XPRS beskedet om att företaget vill byta till estnisk flagg.

– Konkurrenterna spelar ut oss annars, säger företagets VD Mikael Backman till tidningen Hufvudstadsbladet och förklarar att lönekostnaderna vid en omflaggning skulle sjunka med 40 procent.

Personalen på Viking XPRS är huvudsakligen finländsk och man går idag på ett svenskt avtal.

På frågan om det skulle gå att leva på en så kraftigt sänkt lön som en omflaggning skulle medföra, svarar Sjömansunionens Kenneth Bondas:

– Absolut inte!

Representanter för Seko sjöfolk samt de finländska och estniska facken

ska nu inom kort träffa Viking Lines ledning.

En lösning kunde vara, att Viking XPRS ges finländsk flagg. Så är fallet med Eckerö Lines färja mellan Helsingfors och Tallinn.

– Där finns ett regionalt avtal mellan oss och Redarföreningen som tar hänsyn till konkurrenssituationen och som innebär litet lägre kostnad för arbetsgivarna, avslutar Kenneth Bondas.

Sören Viktorsson, Helsingfors
redaktionen@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Nya förhandlingar med TT-Line

Seko och TT-Line inleder nya förhandlingar om den uppsagda besättningen på rederiet. Efter att Seko lämnat en stämning till AD har rederiet tagit initiativ till nya samtal. Läs mer

Sekos plan för att rädda sjöfarten

Inför tonnageskatt omedelbart och bilda ett gemensamt fartygsregister inom EU. Det menar Seko i den handlingsplan för sjöfarten som förbundet presenterade i dag. Läs mer

Viking Line vill flagga ut

Viking Line vill flagga om sin färja mellan Helsingfors och Tallinn från svenska till estniska färger. För de runt 250 ombordanställda skulle det betyda ungefär 40 procent lägre lön. Läs mer