Viking XPRS går mellan Helsingfors och Tallinn och ska byta från svensk till estnisk flagg.

M/S Rosella trafikerar leden mellan Stockholm och Mariehamn och kommer att flaggas finskt istället för som idag svenskt.

– Vi kan nog räkna med att MBL-förhandlingar ska komma igång inom en vecka, säger vice VD Jan Hanses.

Att flagga estniskt istället för svenskt skulle innebära en avsevärt lägre lönenivå än den nuvarande. Det kan röra sig om en minskning på runt 40 procent.

Ilkka Pekkinen är klubbordförande för Seko på Viking Line och han vill i nuläget inte ge några närmare kommentarer.

– Vi inväntar MBL-förhandlingarna.

Till tisdagens nummer av tidningen Hufvudstadsbladet säger han, att han tror att inte ens den estniska besättningen går med på en så här kraftig lönesänkning.

Viking Lines vice VD Jan Hanses berättar att majoriteten av de ombordanställda på Viking XPRS är finländare och de flesta övriga ester.

På M/S Rosella är de flesta anställda ålänningar.

– När vi byter flagg måste ju tekniskt alla arbetsavtal avslutas. Sedan försöker vi inom ramen för våra möjligheter hitta motsvarande sysselsättning på finska eller svenska fartyg inom koncernen för dem som blir uppsagda.

– Det skulle leda till att åtminstone Rosellas besättning kan återanställas under finska villkor. Och sedan ska vi försöka få så många möjligt på XPRS i sysselsättning under finsk eller svensk flagg, men där är det ju skäligt anta att alla inte kommer att få det.