Skärgårdskonflikten blir allt mer infekterad. Strömma kör båtar satta i blockad. Seko menar att det är solklart strejkbryteri medan arbetsgivarsidan hävdar att Seko bara har mandat för sina medlemmar.

– Om en båt är satt i blockad och man tar in oorganiserad arbetskraft för att köra dem i alla fall är det självklart strejkbryteri. Jag har förhandlat i 20 år med arbetsgivare och aldrig varit med om något liknande. Vi har inte haft strejkbrytare i Sverige sedan Ådalen, säger en upprörd Kenny Reinhold.

I två debattartiklar har Strömma och Almega gått ut och anklagat Seko för ett oacceptabelt beteende:
”I den nu pågående strejken på skärgårdsbåtarna går företrädare för fackförbundet Seko och deras sympatisörer över så väl lagens som rimlighetens gränser. Hot riktade mot enskilda kan aldrig vara en acceptabel del i en arbetsmarknadskonflikt.” Så skriver Almegas vd, Jonas Milton på Aftonbladet debatt.

– Det är kvalificerat skitsnack. Det var 60-70 personer som ropade ”usch och fy för strejkbryteri”. Känner man sig hotade av det lite småkäcka slagordet så…, säger Kenny Reinhold.

Arbetsgivarna hävdar också att det förekommit äggkastning på ett av fartygen som använts för strejkbryteriet.

– Om det har kastats ägg brukar det alltid krypa fram vilka som gjort det men nu ställer sig alla frågande. Jag kan inte utesluta att det var en av oss, men det är i så fall något vi tar avstånd från, säger Kenny Reinhold.

Han förklarar att man gått ut och informerat, både i mejl och på möten och hot och våld inte är acceptabelt.

– Vi hade stormöte i går och gick noga igenom hur vi ska bete oss. Vi ska inte vara några djävla stenåldersmän med påkar utan på ett trevligt sätt förklara för gästerna att båtarna är satta i strejk. Vi måste vara schysta annars får vi opinionen emot oss.

Det har även förekommit kritik mot att befälhavaren på det strejkbrytande fartyget hängts ut med bild på Facebook, med hätska kommentarer om kölhalning av svartfötter och liknande.

– Det här väcker väldigt starka känslor och om man skriver att strejkbrytare är djävla as så tror jag att de flesta håller med. Men skulle det vara några direkta hot skulle vi så klart ta bort det.