Leif Larsson är driftekniker på Skellefteå kraft

Vad gör du på jobbet?

– Vi tillverkar fjärrvärme och el, och mesta delen av tiden övervakar jag anläggningen. Jag gör även ronderingar, kollar växellådor, håller ögonen på pH­värdet i vattnet. Hittar jag något större fel anmäler jag det.

Hur hamnade du på Skellefteå kraft?

– Jag började på Vilhelmina värmeverk efter lumpen och stannade i tio år. Sedan sökte jag jobb i Lycksele, fick inte det, men kort därefter hörde Skellefteå kraft av sig. Jag provade att bo här i ett halvår och stannade kvar. Det är 16 år sedan.

Vad är bäst på jobbet?

– Arbetskamraterna. Jag gillar att arbeta skift, med lite längre ledigheter på schemat. Vi är tre personer som arbetar tillsammans och vi blir som en andra familj, skrattar mycket.

Du är även skyddsombud. Varför valde du att bli det?

– Jag var med om en svår olycka för tio år sedan. Jag ville inte att någon annan skulle råka ut för samma sak.

– Vi hade reparerat transportören i företagets pelletsverk. När vi körde igång den igen slog eldkvastar över och genom mig. Jag hoppade fyra meter ner till golvet och sprang till nödduscharna. Jag såg hur huden lossnade på mina armar. Jag låg tre veckor på sjukhus efteråt.

Hur är det i dag?

– Jag har ärr på armarna, och har fått psoriasis i ärren. Ansiktet klarade sig bra. Det är besvärligt, men livet rullar på. Jag har fått ersättning från Afa, men allt är inte klart ännu. Jag skickade in papper så sent som i juni i år.

Leif Larsson

namn Leif Larsson.

yrke Drifttekniker vid Hedensbyverket på Skellefteå kraft.

ålder 46 år

bostad Villa i Myckle, en by i utkanten av Skellefteå

fritid ”Vi har fyra barn så det blir mycket skjutsande, men jag tycker om att bygga och att vara i fjällstugan i Vilhelmina.”