Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Vattenfall slår mot kvinnorna

13 december 2006 09:31

I en trestegsraket ska OB-ersättningar, pensioner och arbetstidsförkortningar försämras.
Genom att lägga ut all kringverksamhet på entreprenad kommer Vattenfall att bit för bit försämra villkoren för de flesta anställda. Alla yrkesgrupper drabbas men värst blir det för lokalvårdarna.
Så här ser upplägget ut:
År 2000 beslutade Vattenfall att lägga ut kringverksamheten vid Forsmark kärnkraft aktiebolag, FKA, på entreprenad.
Det var bland annat förråd, lokalvård, personalmatsal, brandkår, sanering, snickare och elektriker.

Upphandlingen vanns av serviceföretaget Serco, som senare kom att heta Synerco. De tog över från 2001 och erbjöd personalen fortsatt anställning.
Löner och andra anställningsvillkor var oförändrade då den nya arbetsgivaren övertog avtalet med Seko.
När avtalet mellan Forsmark och Synerco löpte ut förra året var det dags för en ny upphandling.
Den vanns av ISS, ett multinationellt tjänsteföretag med mer än 200.000 anställda runt om i världen. Från den 1 januari 2006 är det ISS som driver all kringverksamhet vid FKA.
Det är endast Forsmarks egen brandkår som upphandlades i en särskild upphandling, som Synerco har kvar.

Under det innevarande året har personalens gamla kollektivavtal fortsatt att gälla enligt regelverket som gäller vid upphandlingar.
Samtidigt har Seko fört förhandlingar med ISS för att de skulle teckna avtal för alla kollektivanställda.
Men nyligen sa ISS nej till avtal med Seko. Istället vill man teckna olika avtal med olika fack för var och en av de olika yrkeskategorierna.
– Vad man vill göra är att bryta den gamla industriförbundsprincipen som innebär att det ska vara ett avtal innanför staketet på en arbetsplats. I praktiken kan det innebära att man ska skriva avtal med exempelvis Fastighets, IF Metall, Transport, Byggnads, Elektrikerförbundet, Målareförbundet, eller Hotell och restaurang.
Det säger Janne Öhman, ombudsman vid Seko energi, som fört förhandlingarna med ISS.
Han menar att det finns en mängd olika aspekter på att man splittrar upp verksamheten.

– Är det verkligen riktigt att dela upp allting på det här sättet, särskilt på ett kärnkraftverk? Man kan ju fråga sig om inte riskerna ökar att någonting ska gå snett.
– Ju mer uppsplittring vi får desto större blir risken för olyckor när den ena handen inte vet vad den andra gör. Det är märkligt att man på ett kärnkraftverk ska räkna allting i pengar och skruva till kollektivavtalet på det här sättet. Särskilt som det handlar om försumbara belopp i relation till Vattenfalls vinster, säger han.
För en del personalkategorier kan ISS beslut att inte teckna avtal med Seko innebära en ekonomisk smäll motsvarande 2.000 kronor i månaden.
Bland annat förlorar man 54 timmars arbetstidsförkortning, övertidsersättningen halveras och den fria läkarvården och fria mediciner slopas. Likaså försvinner den ekonomiska utfyllnaden vid föräldraledighet.
Dessutom kommer lokalvårdarna att få sämre pensionsvillkor då dagens ITP-pension försvinner.
leif.andersson@sekotidningen.se

KLASS OCH KÖN PÅVERKAR LÖNEN
– På Forsmark ser vi hur det som kallas intersektionalitet i genusforskningen, alltså frågan om hur olika maktordningar som rör klass, kön och etnicitet, fungerar i praktiken. Hur man slår mot dem i de lägsta skikten, alltså kvinnliga, lågavlönade arbetare, ofta med utländsk bakgrund.
Det säger Anna Thoursie, chef på tankesmedjan Agora och tidigare LO-ekonom, som bland annat forskat på varför kvinnors löner är lägre än mäns.
– Vad som nu sker på Forsmark är ett skolexempel på vad man brukar kalla intersektionalitet. Det lite snobbiga begreppet ser vi nu i sin prydno på Forsmark, säger hon.
Det handlar om hur frågor som klass, kön och etnisk bakgrund kan samverka till att arbetsgivare vågar gå hårdare fram.
Att Vattenfall i det här fallet nyttjar entreprenörer som försämrar villkoren för lågavlönade kvinnor förvånar henne inte alls. Istället menar hon att det finns ett tydligt mönster i vad som sker.
– Det här är i och för sig inget nytt även om Forsmark är ett väldigt konkret och tydligt exempel. Det har hållit på ganska länge, särskilt när det gäller lokalvård.
Varför uppmärksammas det inte?
– Jag tror att det är för att det är kvinnor, och dessutom kvinnor där ett stort antal inte har en svensk bakgrund. Om det skulle slå lika hårt mot män skulle motståndet bli fantastiskt mycket större.
LO diskuterar nu särskilda kvinnopotter inför avtalsrörelsen för att höja kvinnors löner. Samtidigt genomför Vattenfall försämringar som slår mångdubbelt värre främst mot kvinnorna på Forsmark.
Anna Thoursie menar att man i debatten ofta missar det faktum att flera faktorer samtidigt påverkar skeendet.
Dessutom styrs sättet att se på omvärlden mycket av den ideologi man omfattar. Är man borgerlig kan man kanske se könsfrågan och den etniska frågan i en konflikt, men inte klassfrågan.
Å andra sidan är det många på vänsterkanten som ser klassfrågan tydligt men däremot har svårare att se könsfrågan eller frågan om etnicitet.
– Vi har alla våra skygglappar, säger hon.
Satt i relation till omsättning och vinst är det marginella besparingar Vattenfall gör på att försämra för personalen. Men ändå så gör man det.
– När Vattenfall med 20 miljarder i vinst gör så här är det helt oförsvarbart.
leif.andersson@sekotidningen.se

FAKTA / Fastighets och Sekos avtal

Fastighets serviceavtal
OB
Mån–fre 27 kr/tim
Storhelg 75 kr/tim
Beredskap
Månd–fre 9 kr/tim
Lörd–sönd 19 kr/tim
Storhelg 28 kr/tim
Övertid
Vardag 64 kr/tim
Från lörd 18.00–måndag 128 kr/tim
Storhelg 160 kr/tim
Komptid
1 tim övertid = 1 tim ledig

Seko energiavtal
OB
Mån–fre 30 kr/tim
Storhelg 109 kr/tim
Beredskap
Mån–fre 12 kr/tim
Lör–sön 23 kr/tim
Storhelg 48 kr/tim
Övertid
Helgfri mån–fre 174 kr/tim
Annan tid 227 kr/tim
Storhelg 227 kr/tim
Komptid
Månd–fre 1 tim övertid=1,5 tim ledigt
Annan tid 1 tim övertid=2 tim ledigt

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Förvaltningsrätten: Bring citymail ska se till att brevbärare kan gå på toaletten

Förvaltningsrätten: Bring citymail ska se till att brevbärare kan gå på toaletten

Bring citymail ska se till att brevbärarna kan äta under tillfredsställande förhållanden, tillbringa pauser på lämplig plats och säkerställa att det finns tillräckligt många toaletter med låsbar dörr. Läs mer

Personalen får betala priset för avreglerad elmarknad

Personalen får betala priset för avreglerad elmarknad

Det har gått 20 år sedan elmarknaden avreglerades. Nu är det hög tid för en utvärdering och att regeringen säkrar att det finns tillräckligt med personal och kompetens i branschen. Läs mer

Friad för dödsolycka

Friad för dödsolycka

Göta hovrätt friar samtliga åtalade för dödsolyckan på Åsbro kursgård 2014. Det blir heller ingen företagsbot för kursgården. Läs mer

Slavlöner på fartyg

Dubbla kontrakt är vanligt för anställda ombord på bekvämlighetsflaggade fartyg. Ett officiellt som följer internationella avtal och ett hemligt där lönerna är orimligt låga, uppger tidningen Arbetet. Något Sekotidningen tidigare skrivit om. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

Snöröjningen på järnvägen i norra Sverige är sämre i år än tidigare. Det anser Green cargo som noterat att antalet incidenter med mindre urspårningar ökat. Trafikverket medger att snöröjningen brustit. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

Den svenska modellen bygger på att löntagare är med i facket. Våra fackförbund ser till att löne- och avtalsvillkor följs och att nödvändiga försäkringar finns, inte minst avtals- och tjänstepension. Därför går vi socialdemokrater nu fram med förslag om att det ska bli billigare att vara med i facket. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Svårare för fifflande entreprenörer

Svårare för fifflande entreprenörer

Idag presenterade regeringen ett förslag om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen. Detta för att skydda de anställdas löner och stoppa osund konkurrens. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

6F i bråk med Jan Björklund

6F i bråk med Jan Björklund

Efter att Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalat sig om ”de militanta LO-förbunden i 6F” i tidningen Arbetet kontrar nu 6F med att kalla Björklund politikens främsta huligan. Läs mer

Språkförbistring kan ligga bakom dödsolycka

De två estniska montörer som omkom vid ett kraftledningsarbete i Dalarna hösten 2016 kunde inte svenska och det kan ha bidragit till att de gjorde misstag. Läs mer

Seko: ”Omplacering av fackligt ombud en bestraffning”

Kriminalvården vill omplacera en facklig förtroendevald på anstalten Ljustadalen efter påståenden om kränkande särbehandling. Läs mer

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltraka genom vindrutan på en bil när föraren vägrade dra ner farten. Nu har han dömts till böter och skadestånd, men han får starkt stöd och pengar från kolleger och allmänhet. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Svartfot

Ett nedsättande namn för blockad- eller strejkbrytare.