Förhandlingarna mellan sju LO-förbund och Almega om ett nytt Samhallavtal har strandat. Förbunden säger därför upp avtalet och varslar om konflikt.

– Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått, säger Ann-Marie Stenberg, ansvarig för LO-förbundens förhandlingar.

Motparten Almega Samhallförbundet menar att låglönesatsningen måste rymmas inom det totala värdet, 6,5 procent på tre år. Medan LO anser att det handlar om 6,5 procent plus låglönesatsning.

– Samhallförbundet är helt inställda på att följa det märke som industrins parter satt, och genom det värna arbetsmarknadsmodellen. Om LO-förbunden är beredda att göra detsamma kommer vi att kunna enas om en låglönesatsning som ryms inom den kostnadsram om 6,5 procent över tre år som industrins parter enats om, säger Almegas avtalsansvarige, Per Gradén, i en kommentar.

Seko, som har ett hundratal medlemmar på avtalet, har inga arbetsplatser som omfattas av varslet.

– Vi träffade Almega i fredags och lördags, men förhandlarna sa att de inte hade mandat att förhandla om pengar, så då kom vi ju inte så långt, säger Annika Ödebrink, ansvarig ombudsman på Seko.

Varslet är i två steg, där det första, övertids- och nyanställningsblockad, träder i kraft den 12 oktober om inte parterna kommit överens. Den 17 oktober utökas varslet med total arbetsnedläggelse, det vill säga strejk, på ett antal arbetsplatser.

De förbunds om varslat är IF Metall, Fastighets, Handels och GS.

Förutom de varslande förbunden och Seko förhandlar även Kommunal och HRF på Samhallavtalet.