Jag har köpt en fastighet. I fastigheten ingick det en värmepump. När jag flyttade in för 2 månader sedan märkte jag inte att det var något konstigt med den, men nu när det har blivit kallare ute så märker vi att den inte värmer som den ska.

Det visade sig efter att vi ringt en reparatör att det är något fel på den. Vi har kontaktat säljaren men de hänvisar oss till leverantören av värmepumpen (ett företag). Men företaget säger att vi inte har reklamationsrätt för att de har sålt värmepumpen till den gamla ägaren av huset. Men nu äger ju jag huset och värmepumpen. Kan jag inte använda mig av mina konsumenträttigheter?

Laila

 

SVAR:

Reklamation av en VVS-tjänst regleras i konsumentköplagen (KköpL) och i Konsumenttjänstlagen (KtjL) beroende på det utförda arbetets art. Vid en reklamation görs först en bedömning om arbetet i huvudsak utgörs av försäljning av utrustning (KkL) eller av installation av utrustning (KtjL). Vad som spelar in vid bedömningen är faktorer såsom priset på utrustningen i förhållande till priset för tjänsten och hur komplicerad installationen är.

Om arbetet i huvudsak bedöms utgöras av en tjänst, dvs att KtjL tillämpas, har du tio års reklamationsrätt. Handlar det däremot om ett köp av en vara gäller endast tre års reklamationsrätt. En god ide kan därför vara att höra med den förra ägaren när han eller hon installerade värmepumpen.

 

Köpet av värmepumpen bygger på ett avtal mellan den förra ägaren av huset och entreprenören. Samma sak gäller med reklamationsrätten. Det är i regel bara den ursprungliga konsumenten (tidigare ägaren) som anlitat entreprenören som kan utöva reklamationsrätten gentemot entreprenören. Reklamationsrätten är inget som automatiskt övertas av dig som ny ägare när du köpte huset. Detta under förutsättning att man inte från början ingått ett avtal med entreprenören som säger att reklamationsrätten övertas av nya ägaren. Du får höra med den förra ägaren hur det ligger till på den fronten! Det skulle även kunna föreligga en möjlighet att vända sig till säljaren och göra gällande fel i fastighet.

Sara