Morgonmötet på Telenorbutiken i Gävle har gått helt i fackets tecken den här fredagen. Seko har tagit över avtalet för Telenors butiker från Handels och Seko:s utsända, Isabell Johansson, har ägnat en halvtimme till att informera om telekomavtalet och om Seko.

I hennes uppdrag ingår också att värva medlemmar. Cirka hälften av personalen i butikerna verkar vara fackligt anslutna sedan tidigare. Isabell ska övertyga dem om att byta fack och resten ska hon locka att bli medlemmar för första gången.

Medlemskap i facket är inget självklart. Och det är viktigt, anser Isabell Johansson, att inte framstå som en försäljare.

–Jag säljer inget, det jag kan erbjuda är ett medlemskap som ger trygghet, både i jobbet och vid arbetslöshet, säger hon.

Av de fem anställda i Gävle är två medlemmar i facket, varav en i Seko. En kille planerar att gå över. Ingen av dem vill bli citerade i Sekotidningen, men de har många frågor till Isabell. Varför ska man bli medlem i just Seko? Varför är det så dyrt? Är Unionen lika bra, men billigare? Sekos:s avtal har lägre ob-ersättning, beror det på att Seko inte är lika handlingskraftigt?

–Jag vill inte tala illa om andra fackförbund, säger Isabell. Jag kan säga hur det var för mig, när jag blev teletekniker gick jag med i Seko för att det var det fack som syntes och var aktivt på arbetsplatsen.

När det gäller villkoren plockar hon inte upp tråden med den bristande handlingskraften utan pekar på att det tillkommer kompetenstillägg och möjlighet till individuell lön i det nya avtalet.

De tre anställda som inte redan är med i facket verkar mer tveksamma till ”meningen med föreningen”.

–Om jag är med i facket? Nej, jag är inte medlem i något fack och har aldrig varit det, säger en av de anställda när Sekotidningen frågar efter mötets slut.

–Jag har kunnat föra min egen talan. Löneökning har jag fått ändå. Och det finns ju lagar och regler på arbetsmarknaden.

Efter att ha lyssnat på Isabell Johansson, som hade en del intressant information om bland annat inkomstförsäkring, ska vår intervjuperson tänka igenom saken, läsa på. Väga fördelar, mot nackdelar. Kostnader, mot trygghet.

Det finns cirka 200 anställda i Telenorbutiker runt om i landet som Seko den närmaste tiden ska försöka rekrytera som medlemmar. Målet är att bygga upp ett nät av medlemmar och förtroendevalda. Och att helst få en kontaktperson per butik.  I Gävle blir det napp.

Isabell Johanssons arbete är en del av en ny metod att värva medlemmar. En modell som är delvis inspirerad av det amerikanska facket, som använder så kallade organizers, vars uppgift är att värva medlemmar och bygga upp en facklig organisation, där det inte redan finns.

Tanken är att organiseraren eller en förtroendevald möter den blivande medlemmen personligen, lyssnar på och stärker individen i att ställa krav och själv bli aktiv. Samtalen ska vara återkommande, facket ska hela tiden synas på arbetsplatsen.

I USA, där det är svårt att komma in på ett företag söker facken upp människor i hemmet. I Sverige, där det är lättare att få tillträde till arbetsplatserna, kan det ändå vara bättre att ses utanför jobbet.

–Transport, som tagit metoden till Sverige, hade ett projekt där medlemsvärvarna skjutsade folk till och från jobbet för att få tid att prata om facket och jobbet, säger Isabell Johansson, som är projektanställd på Seko för Telenorprojektet.

Seko har anställt en projektledare på förbundskontoret, som ska utveckla fler organizer-projekt, med början på Posten Logistik.

–Det är under uppbyggnad, säger Karolina Hansen, som tidigare arbetat med medlemsrekrytering på Hotell- och restaurangfacket.

Telenorprojektet har hittills rekryterat 32 nya medlemmar, av totalt 200 anställda på 71 butiker. Vilket Isabell Johansson är nöjd med.

–Vi har besökt en tredjedel av butikerna än så länge, säger hon.

Isabell arbetar på Uniflex i Västerås och ansvarar för Telenorprojektet i Mellansverige.  Hon har valt att möta all personal på en gång. I andra delar av landet har man haft andra upplägg.

–Andra har talat med en anställd i taget. Det viktiga är att vi kommer personligen, säger Isabell.