Det säger Anders Karlsson (s), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
På en enskild dag i våras var samtidigt 8.619 personer arbetslösa och 6.950 hade lönebidrag, friår, gick på aktivitetsgaranti eller hade någon annan form av aktivitet utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Totalt utgör de 13,7 procent av medlemmarna i Sekos a-kassa.
– Det är ingen nackdel med åtgärder. Arbetsmarknaden ställer högre och högre krav och då behövs utbildning för att förbereda människor för de jobb som kommer. Det är aldrig för dyrt att sätta människor i en åtgärd. Och aktivitetsgarantin är till för att rusta människor för arbetslivet och Ams håller nu på utreda de brister i kvalité som finns där, fortsätter han.
På Sekos a-kassa är man överraskad över de höga siffrorna.
– Det är ruggigt att så många står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. En hel del av åtgärderna är ett resultat av en aktiv arbetsmarknadspolitik och ett bra sätt att få ut folk på arbetsmarknaden. Andra åtgärder är mer passiva, säger Melker Ödebrink, chef för Sekos a-kassa.
Anders Karlsson menar att arbetslösheten är högt prioriterad. Han berättar att målet för den öppna arbetslösheten är 4 procent och i förlängningen även detsamma för den totala arbetslösheten. Men dit det är en bra bit kvar.