Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Valle Karlsson: Inget ska sopas under mattan

-Vi förstår att vi inom Seko och fackföreningsrörelsen inte är fredade från sexuella trakasserier. Och vi tar det väldigt allvarligt. Nu måste vi gå från ord till handling.

16 november 2017 14:47

Det säger Sekos ordförande Valle Karlsson med anledning av metoo-rörelsen och vittnesmål från förtroendevalda.

-Jag är inte jätteförvånad, däremot bedrövad över att det är så utspritt. Jag trodde att den machokultur som fanns i facket när jag var yngre hade mattats av, säger han.

Valle Karlsson uppmanar alla att berätta vad de varit och är med om. Och att andra, som ser vad som händer, också ska berätta.

-Inget ska sopas under mattan, då kommer vi inte åt problemen.

Många kvinnor är rädda för att berätta för de tror att det kan skada facket. Och de är rädda för repressalier. Vad säger du till dem?

-Det är tvärtom mer skadligt för facket att inte prata om det. Om vi ska få till en förändring krävs det att vi pratar öppet om det som är fel. Vi har länge haft policys och handlingsplaner, nu måste vi se till att det blir till konkret förändring.

Valle Karlsson berättar att LO:s styrelse diskuterat metoo-rörelsen och att LO uppmanar alla 14 förbund att ta fram rutiner och uppmuntra kvinnor att berätta vad de varit med om.

Seko har utsett en ombudsman, direkt underställd ledningen, som ska arbeta med diskrimineringsfrågor och jämställdhet och ta fram konkreta åtgärder mot bland annat sexuella trakasserier. Något som diskuterats är att alla fackliga kurser belyser frågorna, kanske genom att inleda varje kurs med att gå igenom vilka värderingar facket står för.

I dag lanserar Seko en ny visselblåsarfunktion dit de som vill vara anonyma kan vända sig med berättelser som strider mot policys eller är rena lagbrott inom den egna organisationen. En intern förtroendegrupp kommer att handlägga anmälningarna.

-Det bästa är om fler vågar träda fram öppet, men för den som inte vill så finns den här möjligheten, säger Valle Karlsson.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten

Idag presenteras #lättaankar, ett upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten. 1150 kvinnor i branschen har skrivit under sjöfartens eget #metoo-upprop. Läs mer

Fackligt aktiva kvinnor vittnar

Fackligt aktiva kvinnor vittnar

I dagarna publiceras ett upprop under hashtaggen #inteförhandlingsbart. Där vittnar kvinnor med fackliga uppdrag om sexuella trakasserier, kränkningar och sexism inom facket. Det blir ett i raden av upprop från kvinnor i olika branscher under metoo-rörelsen. Allt från skådespelare och sångare, till politiker och ingenjörer har vittnat om utsatthet. Läs mer

Valle Karlsson: Inget ska sopas under mattan

-Vi förstår att vi inom Seko och fackföreningsrörelsen inte är fredade från sexuella trakasserier. Och vi tar det väldigt allvarligt. Nu måste vi gå från ord till handling. Läs mer

Runö-chef: ”Det är inte okej”

Ledningen på Runö har inte känt till att kvinnor undvikit fackliga kurser på grund av oro för sexuella trakasserier, enligt verksamhetschefen Robert Ekstrand. Han bekräftar dock att det skett olämpligt beteende på skolan. Läs mer

Vittnesmål om sexuella trakasserier inom LO-förbunden

Metoo-rörelsen har satt fart på en diskussion där många kvinnor i LO-kollektivet vittnar om sexuella trakasserier inom organisationen. Men tystnadskulturen är stark. – Man vill inte skada den fackliga rörelsen och därför drar sig många för att gå ut med vad som har hänt, säger en kvinnorna. Läs mer