Valutgången kan försvåra den kommande avtalsrörelsen. Det säger Sekos ordförande Janne Rudén i en kommentar till den borgerliga valsegern.
– Den borgerliga alliansen har deklarerat att man tänker göra en rivstart med försämringar i a-kassan och höjda egenavgifter. Redan innan valet fanns det ett antal komplicerade frågor i avtalsrörelsen. Det blir inte enklare nu. Medlemmarna kommer kräva att nedskärningarna från den borgerliga regeringen lyfts in i avtalsrörelsen. Parterna kommer stå väldigt långt ifrån varandra när förhandlingarna börjar, säger Janne Rudén.

Och vad händer om de får kompensation genom skattesänkningar?
– Det kommer inte alls räcka som kompensation. A-kassan kommer ju inte från ovan. Det ärpengar som medlemmarna avstått i sitt tidigare löneutrymme. Det är självklart att den frågan kommer upp i löneförhandlingarna om a-kassan sänks.

En annan fråga som kan komma upp i avtalsrörelsen är avtalstidens längd. Hittills har Sekos avtal varit treåriga. Det skulle betyda att nästa avtal löper över i princip hela den kommande mandatperioden.
– Jag vill inte föregripa avtalsrörelsen, men det är nog rimligt att se över avtalstiden. Det skulle bara ta ett halvår för den borgerliga regeringen att driva igenom kraftiga försämringar för våra medlemmar. Då håller det kanske inte att sitta med så långa avtal.
Tror du arbetsgivarna kan gå med på det?
– Det är svårt att säga. Alliansen har deklarerat att de ska undergräva fackets makt, och det är möjligt att det får kammen att växa på arbetsgivarna. Det kan bli svårare att förhandla.

Betyder det även att vi får se en mer aktivistisk fackföreningsrörelse?
– Borgarna har just vunnit ett demokratiskt val och det måste vi respektera. Att lova konflikter bara för att vi bytt regering är självklart inte seriöst. Vi gillar den svenska modellen med dialog mellan parterna, och den utgångspunkten ändrar vi inte. Men om den nya regeringen tänker trycka tillbaka facket, då bryter de med den svenska modellen, och då kommer de i förlängningen att få en mer aktivistisk fackföreningsrörelse.

Jesper Bengtsson