Det visar en medlemsundersökning som Seko gjort.

Av enkäten som genomförts under hösten framgår att var tredje behandlingsassistent, 35 procent, på ungdomshemmen utsatts för fysiskt våld det senaste halvåret. På LVM-hemmen är motsvarande andel 24 procent.

Över 70 procent av Seko:s medlemmar uppger att det förekommit situationer där någon ungdom eller vuxen klient angripit eller fysiska skadat en annan.

Bara under det senaste året har flera incidenter med självmord och självmordsförsök rapporterats från olika institutioner.

De som svarat på enkäten berättar om svåra psykiska problem hos klienter och ungdomar och om bristande språkkunskap. Särskilt svårt har det blivit att ta emot ensamkommande flyktingbarn som tvångsplacerats. Det finns sällan tolk och många ungdomar vet inte var de är eller varför, skriver behandlingspersonalen.

-Det är beklämmande att ta del av undersökningen. Men vi är tyvärr inte förvånade, säger Mikael Bergkvist, vice ordförande i Sekos klubb på Sis. Det här bevisar att ledning och politiker inte lyssnat på oss när vi berättat om att utvecklingen var på väg åt fel håll.

Trycket är stort på Sis institutioner sedan lång tid tillbaka och resurserna har inte hängt med, enligt Seko.

-Vi vet att Sis ledning äskat mer pengar från regeringen, men inget har hänt. I somras hade vi en träff med ansvariga ministern Åsa Regners statssekreterare. Så regeringen är välinformerad om detta.

Mikael Bergkvist berättar om höga sjuktal, personal som går hem och gråter efter jobbet. Stora vakanser och många vikarier.

Många känner att de inte får någon hjälp.

-En medlem skriver i enkäten att Sis är dåligt på att ta hand som sin personal när det händer något. De som blivit misshandlade av klinter får ingen hjälp, bara tack och hej. Det är så fruktansvärt, säger Mikael Bergkvist.

Är det lika illa överallt?

-Nej, det finns ställen med trygga chefer som får verksamheten att fungera bättre.

Sekos krav för att förbättra situationen är fler platser och mer personal, ett stopp för farligt ensamarbete, polisanmälningar av hot och våld samt tydligare regler för så kallade särskilda befogenheter. Varje institution tillämpar reglerna på sitt eget sätt.