Det är några förslag som Häktes- och restriktionsutredningen lämnat i dag till inrikesminister Anders Ygeman.

Utredning tillsattes för ett år sedan efter att Sverige fått upprepad internationell kritik för länga häktestider och för att häktade isoleras för mycket och för länge.

Utredaren Inger Söderholm har nu lämnat förslag som hon tror kommer att förbättra situationen för den som blir häktad eller misstänks för brott. Hon föreslår bland annat kortare häktningstider, på max sex respektive tre månader, beroende på om den misstänkte är över eller under 18 år.

Hon lanserar också två nya alternativ till häktning: hemarrest och områdesarrest. Kriminalvården ska då övervaka den som misstänks för brott med hjälp av fotboja. Och personen får inte lämna sitt hem eller sitt områden för annat än arbete, utbildning och liknande.

För de häktade bör det dessutom finnas isoleringsbrytande verksamhet, vilket kräver mer personal på häktena.

Om förslagen blir verklighet påverkas inte minst verksamheten på de särskilda ungdomshemmen, som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Utredaren pekar på att ungdomshemmen måste byggas om.

Mikael Bergqvist är vice ordförande för Seko på Sis. Han har inte hunnit läsa utredningen, men säger spontant att det inte finns plats för nya grupper på de befintliga särskilda ungdomshemmen.

-Vi har fullt hos oss idag, trycket är stort. Var ska vi göra av de häktade? Vi har gått på knäna länge, och har höga sjuktal. Hittills har Sis fått mer att göra, men minskade resurser. Senast fick vi en minskning av intäktsfinansieringen med fem procent, säger Mikael Bergqvist.

Christer Henriksson är ordförande för Seko inom Kriminalvården. Inte heller han har tagit del av utredningen. Men han påpekar att förändring med mer gemensamhet på häktena kräver mer personal.