Seko, Fastighets Handels, Kommunal och Hotell- och restaurangfacket står bakom motionen där ett av kraven är att LO bör verka för att allmän visstidsanställning ska avskaffas i lagen om anställningsskydd.

-Det är en av våra viktigaste motioner, säger Jonas Pettersson, Sekos kanslichef.

Trots att flera stora förbund står bakom kravet får den inte LO-styrelsens stöd. I sitt svar på motionen skriver LO att problemet med allmän visstid inte är generellt för alla förbund och därför behövs olika lösningar. Det är framför allt något som drabbar den kvinnodominerade tjänstesektorn.

LO-styrelsen skriver ”anställningsskyddet regleras bäst genom att parterna förhandlar fram ett anställningsskydd som är anpassat efter dagens struktur på arbetsmarknaden och att lagstiftaren därefter anpassar LAS till förhandlingsresultaten.”

Kravet på en statlig maktutredning får däremot LO-styrelsens stöd. Liksom motionen med krav på en ny inriktning på den ekonomiska politiken. Seko, Byggnads, Elektrikerna och Målarna vill bland annat att LO ska verka för att den offentlig sektorn ska växa för att skapa nya jobb.

Seko har ett tjugotal motioner som ska behandlas av LO-kongressen. Förutom ekonomisk politik och maktfrågor tar motioner upp tankar på ett särskilt arbetarmuseum, utredning om ökad jämlikhet och en mer likvärdig skola.

Seko region väst lyfter fram den sociala ekonomins betydelse för näringspolitiken och vill att olika former av sociala företag ska främjas.

Seko region Gävle-Dala föreslår sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Gävle-Dala är en av flera regioner/avdelningar i de olika förbunden som vill ha en kortare arbetstid. LO-styrelsen vill inte låsa sig vid krav på hur lång arbetsdagen ska vara och vill helst se en framtida förkortning av arbetstiden genom avtal, inte genom en ändring i arbetstidslagen.

På LO-kongressen, som äger rum den 17-20 juni, väljs en LO-ledning för de kommande fyra åren. Seko vill att nuvarande ledning ska sitta kvar, med Karl-Petter Thorwaldsson som ordförande, Ingela Edlund som andra vice ordförande och Torbjörn Johansson som avtalssekreterare.

Nuvarande vice ordförande Tobias Baudin har dock avgått eftersom han är nyvald ordförande för Kommunal. Seko har inte bestämt om förbundet ska nominera någon annan till posten som vice ordförande.

Seko har 22 ombud på kongressen.