I somras gav regeringen Trafikverket i uppdrag att utreda olika åtgärder för att sköta mer järnvägsunderhåll i egen regi. I fredags lämnades slutrapporten till regeringen där Trafikverket bland annat har tittat på hur man ska kunna bedriva underhåll i egen regi. I regeringsuppdraget stod det att man skulle titta på minst två avgränsade områden där man skulle sköta underhållet för att sedan kunna jämföra med upphandlat underhåll.

Men i slutrapporten lägger Trafikverket fram ett alternativt förslag, som innebär att man permanent återta en del av underhållet i stället för att driva det som pilotprojekt.

­– Vi ser det som ett tydligare alternativ. Då vet alla vad som gäller och kan anpassa sig efter det. Om man driver pilotprojekt kan det uppstå osäkerhet om vad som kommer hända efter och man kan skrämma bort entreprenörer från marknaden, säger Bo Vikström på Trafikverket som lett utredningsarbetet.

Slutsatsen är att det är bra med visst underhåll i egen regi, eftersom Trafikverket på så sätt får bättre koll på vad underhållsarbetet innebär och därmed blir en bättre beställare. Här har myndigheten gjort en viss omsvängning då man tidigare ansett att allt underhåll bör upphandlas.

– Man kan nog säga att vi svängt lite i den frågan. Nu ser vi fördelen med att ha en viss del i egen regi, just för att bli en bättre beställare, säger Bo Vikström.

Enligt honom skulle det handla om 10-15 procent av det totala underhållet som skulle skötas av Trafikverket. Det motsvarar den andel som skulle drivas som pilotprojekt, enligt regeringens uppdrag.

– Det måste vara tillräckligt stort för att ha effekt, men inte så stort att vi tar för mycket marknadsandelar.

Seko, som tidigare förespråkade pilotförsök, håller nu med om att det är bättre med en permanent lösning. Anledningen är att Trafikverket menar att pilotprojekten måste pågå i 10 års tid för att kunna utvärderas. Detta skulle då under lång tid påverka marknaden och skapa en osäkerhet om framtiden.

Men Kristoffer Thonäng, utrederar på Seko, förordar en mycket större andel än den Trafikverket föreslår.

– Det måste bli en betydande del som körs i egen regi för att få kontroll över anläggningen. Infranord är ju ett statligt ägt bolag och de har ungefär 50 procent av marknaden, så en sådan andel skulle ju inte påverka marknaden för de privata bolagen.

Trafikverket hade också i uppdrag att utreda hur man ska genomföra kontroller för att upptäcka behov av underhållsinsatser i järnvägen och sköta leveransuppföljning i egen regi, det vill säga kontrollera att entreprenörerna lever upp till kraven i sina kontrakt.

Något som redan har redovisats och hunnit bli regeringsbeslut.