Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Torolf Jansson vann mot Transportstyrelsen – igen
Nyhet

Torolf blev diskriminerad på grund av asperger

Torolf Jansson vann i dag en ny seger mot Transportstyrelsen. Tingsrätten konstaterar att han blivit diskriminerad och ska ha en ersättning på 100 000 kronor.

9 april 2014 13:30

– Det känns fantastiskt. Nu har jag fått upprättelse på alla plan, säger Torolf Jansson till Sekotidningen.

Han är mycket glad men förvånad över utgången.

– Juristen sa att det var väldigt svårt att vinna sådana här fall så jag hade inte väntat mig detta, säger han innan han måste skynda iväg till jobbet.

Historien är numera bekant. Efter över 20 års prickfritt lokförande fick Torolf Jansson diagnosen Aspergers syndrom. Eftersom det är en diagnos som finns på Transportstyrelsens lista över tillstånd som har betydelse för trafiksäkerheten sökte han dispens för att kunna fortsätta köra tåg.

Transportstyrelsen gav avslag, Torolf överklagade och vann men myndigheten envisades och drev målet till högsta instans. Men även där fick Torolf rätt och han kör åter tåg sedan snart ett år tillbaka.

Men det stannar inte där. Torolf och hans juridiska ombud på LO-TCO Rättsskydd ansåg att Transportstyrelsen diskriminerat honom genom att inte göra en individuell prövning av hans dispensansökan.

– Vi menar att Transportstyrelsen gjort en alldeles för schablonmässig bedömning av honom och lagt alldeles för stor vikt vid diagnosen. Diagnosen varierar ju väldigt mycket och han har väldigt små problem och har kört prickfritt i snart 30 år, säger Anders Wilhelmsson, jurist på LO-TCO rättskydd.

Och det höll alltså tingsrätten med om.

”Sammanfattningsvis finner tingsrätten att Transportstyrelsen gjort sig skyldig till direkt diskriminering mot Torolf Jansson såväl i sitt beslut som i den fortsatta processen i förvaltningsdomstolarna”.

Han får 100 000 kronor i diskrimineringsersättning, vilket betraktas som högt i sådana här fall.

– Vi hade begärt 200 000, men det är för att vi anser att beloppen generellt ligger för lågt. 100 000 ligger helt i linje med praxis så det är positivt, säger Kerstin Burman, Torolfs juridiska ombud.

Hos Transportstyrelsen vill man inte kommentera domen i dagsläget.

– Den kom ju för bara några timmar sedan så vi har inte hunnit granska och analysera den än, säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

Kommer ni överklaga?

– Det är för tidigt att säga.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Transportstyrelsen överklagar inte

Torolf Janssons långa rättsliga kamp mot Transportstyrelsen har nu nått sitt slut. Myndigheten kommer inte att överklaga domen som slår fast att han blev diskriminerad. Läs mer

Torolf blev diskriminerad på grund av asperger

Torolf Jansson vann i dag en ny seger mot Transportstyrelsen. Tingsrätten konstaterar att han blivit diskriminerad och ska ha en ersättning på 100 000 kronor. Läs mer

Diskriminerad på grund av Aspergers?

Torolf Jansson, lokföraren med Aspergers syndrom, stämde Transportstyrelsen för diskriminering då han inte fick någon individuell prövning av sin dispensansökan. Nu är tingsrättsförhandlingarna avslutade. Dom väntas den 7 april. Läs mer

Nya hälsokrav för lokförare

Från första juli ändras hälsokraven för lokförare och annan personal inom järnvägen. Det blir bland annat lättnader för personer som använder starka kontaktlinser och ett något sänkt krav på hörsel för nyanställd personal. Läs mer

Tranportstyrelsen överklagar Aspergerdom

Torolf Jansson, lokföraren som fick körförbud efter sin aspergerdiagnos, har fått rätt i såväl Förvaltings- som Kammarrätt. Men nu vill Transportstyrelsen ha fallet prövat av Högsta förvaltningsdomstolen. Läs mer

Aspergerdiagnos gav yrkesförbud

Torolf Jansson har kört lok i 28 år – prickfritt. Men om Transportstyrelsen får bestämma är det slut med det. Anledningen är att han har Aspergers syndrom. Läs mer