Anna och Francesca är bästisar. De är 13 år och står på tröskeln mellan barndom och vuxenliv. Ett vet de säkert: de ska bort från hemstaden Piombino. Flickorna bor i ett slitet arbetarområde i en sliten stad där allt roterar kring stålverket, också det på dekis.

Här är det skitigt och skrikigt och våldsamt. Småbarn kissar i trapphusen, fäder spöar sina fruar och barn, grupper av unga män försöker knarka bort tristessen.

Piombino ligger vid italienska västkusten, och flickorna tillbringar mycket tid på stranden. Långt där ute till havs ligger ön Elba, som en ouppnåelig dröm.

Flickorna är ömsom lekfulla barn, ömsom mycket medvetna om den lockelse deras kroppar utgör för alla de män som iakttar dem, runtomkring på stranden eller i kikare uppifrån höghusfönstren. En flickas enda värde mäts med sexuella mått, storleken på hennes bröst, möjligheten att få omkull henne i en badhytt eller i en bil.

Det är en deprimerande bild av en stenhård maffia- och machokultur som Silvia Avallone målar. Flickornas, och alla kvinnors, utsatthet är förfärande. Men romanen är så mycket mer än så. Det som trots allt ger läsaren en känsla av hopp är de två. flickornas egen kraft, och den kärlek de utforskar hos varandra.