Stockholms Sjötrafik, som i upphandlingen förlorade de områden de har idag, har redan tidigare begärt att tilldelningsbeslutet ska överprövas i förvaltningsrätten. Nu har nya uppgifter framkommit vilket föranlett bolaget att polisanmäla en tjänsteman och skicka ett kompletterande yttrande till domstolen

Enligt Stockholms Sjötrafik har Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, som skött upphandlingen, handlat i strid mot likabehandlingsprincipen och den sekretess som gäller inom all offentlig upphandling.

Det ska ha skett genom att ansvarig tjänsteman hos Trafikförvaltningen ringt upp anbudsgivaren TRSM dagen innan TRSM skulle presentera sitt bud.

Tjänstemannen ska då ha talat om att TRSM skulle vinna ett område (B) och att man skulle vinna även ett annat (område D) om priset för administrationen i det budet sänktes till under två miljoner kronor per år.

När buden presenterades dagen efter hade de administrativa kostnader sänkts med 900 000 kronor för område D, och hamnade strax under de två miljonerna, enligt dokument som Sekotidningen tagit del av. Bland annat sattes kostnaderna för hyra, telefoni och IT till noll kronor. Dessutom hade man sänkt tjänstgöringsgraden för bland andra den operativa chefen, den tekniska chefen, för rederiinspektion och HR-chefen, vilket medförde lägre lönekostnader för dessa.

– De kostnaderna kunde bara sänkas eller tas bort om de visste att de redan vunnit område B och kunde räkna hem dem där. Det var en chans vi aldrig gavs. Dessutom var det inte tillåtet att lämna kombinationsanbud, säger Anna Öberg, vd för Stockholms Sjötrafik.

Enligt henne ställde hon frågan till Trafikförvaltningen om buden skulle förhandlas, men fick till svar att de bara skulle presenteras.

– När vi hade vårt möte var det tydligt klargjort att det inte skulle vara någon förhandling utan att vi bara skulle presentera vårt bud. Det var ingen diskussion om nivåerna i budet, säger Anna Öberg.

Stockholms Sjötrafik har även polisanmält tjänstemannen på Trafikförvaltningen.

I yttrandet till Förvaltningsrätten hänvisar Stockholms Sjötrafik till vittnesmål från Kent Dahlberg, som då var operativ chef på TRSM. Han ska ha varit närvarande när samtalet togs emot av TRSM:s vd, Anette Schilde, och var också den som gjorde ändringarna i anbudet.

– Jag vill inte yttra mig om det här så länge den juridiska processen pågår, så jag hänvisar till min advokat, säger Kent Dahlberg.

Men kan du säga om det som står i yttrandet till förvaltningsrätten stämmer?

– Om jag säger så här: jag har läst det och inte begärt att det ska dementeras.

Dementerar gör däremot Anette Schilde.

– Något sådan samtal har verkligen inte skett och det kan jag säga under ed i domstol.

Varför sänkte ni ert bud?

– Det är inget konstigt att man ändrar ett anbud. De enda diskussionerna vi hade med Trafikförvaltningen var vid en protokollförd förhandling, där 8-10 personer deltog. Men vi är ju inte inblandade i det här annat än att jag kan bli kallad som vittne i rätten.

Upphandlingen sköttes med ett så kallat förenklat förfarande och då är det tillåtet att förhandla med budgivarna, men alla måste behandlas lika och när de gäller de olika buden råder absolut sekretess.

Enligt Stockholms Sjötrafiks advokat, Jan Stålhandske, har Trafikförvaltningen brustit på båda punkterna.

– Vår klient har inte fått möjlighet att anpassa sitt bud och Trafikförvaltningen har, genom att tala om för TRSM vilken nivå de måste under för att vinna, gett besked om ett konkurrerande anbud.

Sekotidningen har sökt den ansvariga tjänstemannen, med chefsposition inom Trafikförvaltningen, för en kommentar. Men blir hänvisad till kommunikationsavdelningen, där man inte vill kommentera.

– Det finns en polisanmälan mot en enskild medarbetare på Trafikförvaltningen och det är inte vår sak att kommentera detta så länge utredningen pågår, säger Trafikförvaltningens kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Har tjänstemannen ringt upp TRSM och bett dem ändra budet?

– Men det är ju det jag inte kan kommentera. Det pågår en polisutredning, det är det enda jag kan säga. Vi ser mycket allvarligt på den här typen av anklagelser och vi bistår polisen i deras utredning.