Samtidigt pågår ett försök på Gotland där tidningsbud delar ut post på Fårö.

Seko på Bring Citymail är kritiska och oroliga för att villkoren kan bli sämre.

Vi anser att företaget ska ha egen personal. Inte underentreprenörer, som inte går på det avtal som är förhandlat och anpassat för postutdelning. Det blir kanske bra på kort sikt för företaget, men personalen får betala med sin trygghet, säger ordförande Eddie Lövholm Eriksson.

När Bring 2014 gick samman med Premo, som delar ut Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet i Stockholm, bildades ett dotterbolag för utdelningsverksamheten. Samtidigt ville företaget säga upp det lokala avtalet och ersätta det med det centrala kommunikationsavtalet.

-Det kunde vi inte gå med på eftersom det lokala avtalet är betydligt bättre. Till sist fick vi ett nytt lokalt avtal, enbart för det här bolaget, med bättre villkor än det centrala, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko, som förra året förhandlade för klubben på Bring Citymail.

Enligt Bring Citymails vd Patrik Östberg gjorde samgåendet med Premo att Sekos lokala avtal inte längre var användbart.

-Bring Citymails lokala avtal var endast anpassat för brevutbärning dagtid. Det fungerade inte för ett bolag med distribution dygnet runt, sju dagar i veckan. Därför arbetade vi tillsammans med Seko fram ett nytt lokalt avtal, säger han.

Patrik Östberg beskriver samgåendet med Premo och valet att lägga ut brevutdelning på tidningsbudsföretag i Ystad och på Fårö som en praktisk fråga.

Det finns en organisation på plats för tidningsdistributionen och det är naturligt för Brings Citymail att använda den.

-Det har inte varit aktuellt att bygga upp en egen, ny organisation i Ystad, säger Patrik Östberg.

-När det gäller Gotland, där vi har verksamhet sedan tidigare, har vi på försök ett samarbeta med tidningsutbärningen gällande Fårö, dit det är mycket långa körsträckor och färjeförbindelse.

Facket vill att kunderna ska möta Brings egen personal. Varför vill inte ni det?

-Vid brevutdelning möter man inte så många kunder, mest brevlådor. Men visst blir det annorlunda. Det viktiga för oss är att det går bra för företaget, det gynnar även vår egen personal.

Flera tidningsdistributionsföretag runt om i landet erbjuder utdelningstjänster. Men det är inte alltid som det fungerar tillfredsställande. Göteborgs kommun har just sagt upp sitt avtal med VTD, tidningsdistributör i Västsverige, för att utdelningen av kommunens post inte fungerat.

Utvecklingen mot att allt fler tidningsdistributionsföretag också delar ut post har föranlett Seko att ta kontakt med Transport, som organiserar tidningsbuden för att diskutera hur förbunden ska hantera avtalsfrågan.

-Vår uppfattning är att adresserad post faller under Sekos organisationsområde, oavsett vem som bär ut posten, säger avtalssekreterare Valle Karlsson.

Förbundet har ännu inte gjort någon analys av värdet av Sekos respektive Transports avtal.

-Men man kan ana att det kan vara skillnader. Annars vore företagen inte så intresserade av en förändring, säger Valle Karlsson.