I bakvattnet av mutanklagelser samt kritik mot etik och moral samt även kritik riktad mot det faktum att vi bedriver affärsverksamhet i länder där mänskliga rättigheter kränks, så anser SEKO att TeliaSonera ska skriva under UNI:s globala avtal gällande arbetstagarnas grundläggande rättigheter.

Under en längre tid har TeliaSonera uppvaktas i frågan om att skriva under detta avtal. Men ledningen har svarat att man inte har för avsikt att skriva på. TeliaSonera har hävdat att man har interna och externa regelverk för att svara upp på detta. Nu när vi ser hur regelverken brister i praktiken, så är det dags för koncernen att skriva under avtalet.

Det är ytterst tråkigt att TeliaSonera nu framstår som ett företag som sysslar med oseriösa affärsmetoder. Men det är av yttersta vikt att ledningen och styrelsen kavlar upp ärmarna och tar itu med de problem och kulturer som finns. Den kultur som spridit sig i företaget de senaste åren innebär att många anställda inte längre törs säga vad de tycker. Man ska helt enkelt gilla läget.

Lars Nyberg ägnade flera av sina första år till att begränsa fackföreningarnas inflytande. Och våra relationer till ledningen har blivit allt frostigare. Lokala kollektivavtal har sagts upp för att de anställdas inflytande ska minska. De anställda behöver få större möjligheter till inflytande inte mindre.

Vi tror att stora aktieägare som värnar om mänskliga rättigheter är intresserade av att man värnar personalens inflytande och att bolaget står upp för mänskliga rättigheter i hela koncernen.

SEKO klubb TeliaSonera anser att ett steg i rätt riktning vore att skriva under UNI:s globala avtal.

UNI

UNI Global Union är en röst för 20 miljoner arbetstagare inom tjänstesektorn över hela världen. Genom 900 medlemsförbund representerar UNI arbetare i 150 länder och i alla delar av världen. Vårt uppdrag: att växa och stärka medlemsförbunden och UNI Global Union för att förbättra arbetsvillkoren och livet för arbetare. UNI har undertecknat 43 globala avtal med multinationella företag att gå med på arbetstagarnas rättigheter som standard för alla dessa företags arbetare i Afrika, Amerika, Asien och Europa.

http://www.uniglobalunion.org/Apps/uni.nsf/pages/HOMEPAGESv