Ett 70-tal personer blev på så sätt av med sina jobb, även om en del fortfarande arbetar kvar i olika former av anställningsförhållanden.

Telia bekräftar i ett mejl till Sekotidningen att företaget ställde krav på att all personal skulle bort. Det behövs inte lika många medarbetare i den fortsatta verksamheten är Telias förklaring.

Enligt uppgifter till Sekotidningen är orsaken till att Telia köpt NST, i Nepal känt under varumärket Hello Nepal, att företaget, efter goda kontakter med den nepalesiska regeringen, lyckats skaffa sig en mycket billig universell telekomlicens. Telias andra bolag i Nepal, Ncell, betalar betydligt mer för sin enda licens för 3G.  

Genom att köpa Hello Nepal skulle Telia komma över den billigare licensen och tjäna stora pengar.   

Telia, som svarar på Sekotidningens frågor via mejl, förnekar att NST/Hello Nepal har en billig universell licens eller att frågan om licenser skulle vara ett motiv till köpet. För Telia handlar det om att expandera på en växande marknad.

Köpet av Hello Nepal och uppsägningen av all personal oroar de fackliga organisationerna i Nepal. De befarar att Telia ska lägga över Ncells verksamhet på det nya bolaget. Eftersom Ncell har en stark fackförening och ett fungerande kollektivavtal skulle överflyttningen göra att Telia blir av med ”såväl fackförening som avtal”.

Teliasonera förnekar att målet med köpet är att lägga all verksamhet i ett företag. Däremot ska Telias båda företag i Nepal samarbeta för att ”kunna effektivisera verksamheten i så stor utsträckning som möjligt”.

Telias affärer i framför allt Asien och före detta Sovjetstater har granskats hårt av svenska medier det senaste året. Man har bland annat hittat uppgifter som gör att Telia misstänks för mutbrott och medierna har visat att Telias bolag samarbetet med utländsk säkerhetstjänst.

Dagens Nyheter skriver idag att även Telias affär med Nepal Satellite/Hello Nepal innehåller tveksamheter. Den tidigare ägaren är ett ljusskyggt bolag med anknytning till de Brittiska Jungfruöarna, som många företag använder för att dölja oegentligheter. Landet har hög sekretess för företag och det går till exempel inte att få fram ägarna bakom ett bolag. 

Telias affärer kan, enligt Dagens Nyheter, göra att Teliasoneras vd Lars Nyberg tvingas lämna sin post i förtid. Planen var tidigare att han skulle lämna Telia om ett drygt år.

När Sekotidningen var på besök i Nepal i augusti i år visade det sig att även Lars Nyberg var på plats. Han gjorde en turné bland Teliabolagen i regionen och förklarade i de lokala medierna att Telia vill fortsätta investera i landet och att det nya bolaget, Hello Nepal, ska satsa på landsbygden, medan Ncell är ett storstadsbolag.

I nästa nummer av Sekotidningen berättar vi mer om telekombranschen i Nepal.