Unionen har varslat om strejk för att få arbetsgivarna att avsätta pengar till flexpension. Almega anser att det är krav som man inte kan strejka för och under veckan ska Arbetsdomstolen fatta beslut i frågan. På onsdag klockan 13.00 ska deras besked komma.

– Eftersom vi och Unionen har liknande krav i förhandlingarna, utöver en extra pensionsavsättning, så är det rimligt att vi tillmötesgår medlarnas vädjan så att både våra och Unionens strejkvarsel ligger i fas och att vi avvaktar beslut i Arbetsdomstolen innan en eventuell strejk blir verklighet, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Seko har fyra huvudkrav i förhandlingarna

 

  1. Inom Telekomområdet finns idag stora grupper, bland annat fälttekniker, som tvingas resa långa sträckor varje dag till och från arbetsgivarens kunder på sin fritid. Detta utgör ett allvarligt arbetsmiljöproblem för Sekos medlemmar. EU-domstolen har slagit fast att restiden för denna kategori arbetstagare är att betrakta som arbetstid. Men Almega har avvisat alla våra initiativ till att anpassa avtalet efter det nya rättsläget.
  2. En annan viktig fråga är satsningen på lägstalöner. Seko har i förhandlingarna lämnat flera förslag som syftar till ett förenklat regelverk och fokuserat på att införa ytterligare ett lönesteg. Almega har även till detta sagt nej.
  3. En tredje fråga rör Sekos krav på att alla medlemmar ska garanteras en minsta löneökning i form av en individgaranti. Seko har till Almega föreslagit samma princip som gäller för industrifackens och Handels medlemmar. Almega har dock förkastat alla försök till att hitta en lämplig nivå med hänvisning till principiella skäl.
  4. Vidare ställer Seko krav på en extra pensionsavsättning.