Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Tbc-smittan sprider sig på Svartsjö

13 december 2006 08:30

Hon delar sin oro med en av landets främsta experter på tbc och smittskydd, docent Sven Hoffner på Smittskyddsinstitutet.
– Om en person med smittsam oupptäckt tbc kommer in i fängelsemiljön riskerar man en snabb spridning. Fångar med nedsatt immunförsvar, i första hand med hiv, riskerar att hastigt insjukna. De friskare fångarna har en mycket bättre chans att behärska infektionen. Skulle det röra sig om multi- eller extremt resistent tbc är situationen allvarligare. Det är mycket viktigt att tidigt hitta smittsamma fall och få dem under effektiv behandling.
Är du förvånad över den snabba ökningen av tbc?
– Ja, och jag gillar inte vad jag ser!
Ett utbrott av så kallad extremt resistent tbc dödade 52 människor i Sydafrika på kort tid i höstas. Den formen finns i Afrika, länderna i forna Sovjet och Centralasien. Ett fåtal fall har hittats i Sverige under senare år.

Tbc-smittan upptäckes på Svartsjö förra året när en fånge med öppen tbc vistades där två veckor innan sjukdomen upptäcktes.
Istället för att testa alla på fängelset gav infektionskliniken på Huddinge sjukhus en kriminalvårdsinspektör i uppgift att ta ut de som skulle testas. Han plockade ut 23 anställda och 11 intagna. Efteråt har flera ur personalen testat sig på eget initiativ. Hittills har sammanlagt 18 anställda och 5 intagna visat positiva tbc-tester.
– Det är en hög siffra. Jag undrar hur många andra han smittat om han i stort sett smittat alla hos oss han var i nära kontakt med, säger Margot Jellinek.

Margot är förvånad över att den som utförde smittspårningen aldrig gick ut på avdelningarna.
– De såg inte hur trångt och ofräscht det var i barackerna. Synd att de inte tog tillfället i akt att bilda sig en egen uppfattning.
– Nu kräver jag som skyddsombud en oberoende utredning av hur smittspårningen gått till och om den smittade personalen lidit skada, vilket vi anser att den har. Därför anmäler vi nu ärendet till Arbetsmiljöverket, säger Margot Jellinek.
– Det är bra att det görs en grundlig utredning om smittspårningen, säger Seko-ombudsman Roal Nilssen.

Nyinsjuknade i tbc i Sverige har stigit med 40 procent under de senaste två åren och under 2005 insjuknade närmare 600 personer.
I våras tog Kriminalvården fram en handlingsplan som bland annat rekommenderar att personalen ska vara observant på om någon hostar, isolera den misstänkt sjuka och använda andningsskydd. Vid misstänkt tbc ska den intagna skickas till en specialistklinik.
– Vi har nergånga missbrukare hos oss som lätt får infektioner vilket innebär att folk ständigt hostar hos oss. Vi har bara två isoleringsceller som för det mesta är upptagna så jag förstår inte var vi ska placera dem, säger Margot Jellinek.
– Man måste införa sjukmönstring för de intagna och vi måste få tillgång till sjukjournalerna vilket vi inte har idag.
– Den enda kontrollen idag är ett hälsosamtal där man frågar om hiv, hepatit eller allergi. Många vet säkert inte ens att de har tbc.

– Kriminalvården borde ställa större krav å personalens vägnar, säger Margot Jellinek.
– Vi har blivit mer uppmärksamma på problemet och nuförtiden har vi med tbc-information i personalens utbildning. Jag har inte fått några indikationer på att personalen är orolig, säger Christine Hemborg, anstaltschef på Svartsjö.
Socialstyrelsen ger inom några veckor ut nya riktlinjer om tbc där man bland annat pekar ut fängelser som riskmiljöer.
– Det är en miljö där personer med hög risk för tbc samlas. De bor nära varandra och en del kommer från länder med hög förekomst av tbc, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
– Vi föreslår att man gör en hälsodeklaration på de som tas in och, om det behövs, en tbc-testning. Men man ska komma ihåg att vi har haft väldigt få fall av tbc på svenska fängelser.
birgitta.forssell@sekotidningen.se

”VI ÄR JU SÅ FÖRBANNAT UTSATTA”

– Jag var smittad – precis som jag trodde, säger Gunnar som gjorde ett tbc-test trots att infektionskliniken på sjukhuset tyckte det var onödigt.
Gunnar har arbetat som kriminalvårdare i många år men börjar bli tveksam till om yrket är värt priset.

– Vi är ju så förbannat utsatta. Både för våld och nu det här med sjukdomen, säger han och slår ut med armarna när vi ses på ett kafé.
– De har skött det här så illa man bara kan. När de förstod att killen var sjuk så gjorde de först ingenting alls. När det blev oro på anstalten så fick en tjänsteman på anstalten ta ut några anställda för testning. Vilka kriterier han gick på begriper jag inte och inte heller varför smittskyddet inte testade alla som fanns på anstalten.
Gunnar som flera gånger hade stått framför den tbc-sjuka mannen när denne hostade, var orolig och ringde till infektionskliniken på Huddinge sjukhus och bad att få göra ett tbc-test.
– Min känsla var att de var motvilliga. Sjuksköterskan ägnade tid åt att förklara att sannolikheten för att jag skulle ha smittats var väldigt liten, men jag stod på mig.
Gunnars tuberkulintest var positivt och nästa test gav ännu mer utslag.
– Det var ju precis som jag misstänkte.
Gunnars lungröntgen visade inte på aktiv sjukdom. Läkaren gav honom ett häfte om tbc och ”lugnade” honom med att endast tio av hundra utvecklar sjukdomen.
– Det tycker jag är många. Det känns obehagligt att veta att man har något i kroppen även om jag inte är sjuk. Och blir jag sjuk är det ingen lättbotad sjukdom vi pratar om. Man måste äta mediciner med svåra biverkningar under lång tid, och har man otur biter inga mediciner alls.
Han är kritisk till både smittskyddets och arbetsledningens hantering av tbc-larmet.
– Det är som om de vill undvika masspsykos till varje pris, men det här är ju det bästa sättet att skapa en masspsykos på. Istället för att testa alla med en gång la man locket på och hoppades att smittan skulle glömmas bort. Men vi då, som kan bli sjuka och ska leva med oron? Vem bryr sig om oss?
birgitta.forssell@sekotidningen.se

Gunnar heter något annat i verkligheten

FAKTA / TBC
Nya fall i Sverige: cirka 600 nyinsjuknar årligen, vilket är en 40-procentig ökning de senaste två åren.
Smitta: Enbart lung-tbc smittar och bara när man är aktivt sjuk.
Behandling: Minst 6 månaders behandling med 3-4 olika läkemedel. Var 10:e patient är smittad med en bakteriestam som är resistent mot något av tbc läkemedlen. Det finns mindre effektiva reservmedel med svårare biverkningar. De mest resistenta formerna finns det inte mycket som biter på.
Källa: Smittskyddsinstitutet, sjukvårdsrådgivningen, WHO

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Alltid redo till havs

Alltid redo till havs

Att hämta och lämna lotsar, bistå Sjöräddningen och att sprida de dödas aska. Det är huvuduppgifterna för båtmännen ombord på tjänstebåt 2013 i Malmö. Läs mer

Privat jobbförmedling
Ylva Johansson: Matchningsföretag måste leverera

Ylva Johansson: Matchningsföretag måste leverera

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterar Arbetet och Sekotidningens avslöjande om att Arbetsförmedlingens externa jobbcoacher får vara hur dåliga som helst på 27 orter i landet – utan att slängas ut. Läs mer

Fransk strejkvår stoppar utförsäljning

Fransk strejkvår stoppar utförsäljning

En tre månader lång strejk har inte hindrat att passagerartrafiken öppnas för konkurrens. Men en ny lag ska stoppa privatisering av SNCF, det statliga franska järnvägsbolaget. Läs mer

Privat jobbförmedling
Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Arbetsförmedlingen slänger ut matchningsföretag som inte hittar jobb till arbetslösa deltagare. Men i 27 kommuner kan företagen ha hur dåliga resultat som helst – och ändå få vara kvar. Läs mer

Experten: Så undviker du en stressig semester

Experten: Så undviker du en stressig semester

Sommarsemestern ser många fram emot som en tid för att ta det lugnt och ha det härligt. Men så blir det långt ifrån alltid när ambitionerna blir för stora. Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen. Läs mer

Städbolag betalade ut fel lön – nu får städarna rätt

Städbolag betalade ut fel lön – nu får städarna rätt

Drygt 40 städare på Solreneriet i Stockholm har under lång tid fått fel lön. Enligt Seko har städföretaget, som jobbat på uppdrag av MTR, varit skyldiga städarna en halv miljon. Efter förhandlingar har Seko nu lyckats få ut merparten av pengarna. Läs mer

”Vi sköter marken kring slottet”

”Vi sköter marken kring slottet”

Läs mer

Demokratins räddare

Demokratins räddare

Demokratin är hotad från två håll, menar Sverker Gustavsson som forskar om populismen och dess framväxt. Nu är han aktuell som medförfattare till boken ”Vad krävs för att rädda demokratin?”. Läs mer

Ta politikernas oro på allvar

Ta politikernas oro på allvar

Politiker som som har svårt att hantera sin oro innebär på sikt en fara för samhällsutvecklingen. Ett tips är att sluta lyssna på dem som skriker högst och istället satsa på en rättvis fördelning av välfärden. Läs mer

Tryggare jobb med socialdemokratisk regering

Tryggare jobb med socialdemokratisk regering

När de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna tar kampen mot anställningstrygghet, då måste vi visa att socialdemokraterna står för tryggare jobb och justa villkor. Det skriver tre riksdagskandidater och Seko-medlemmar i en debattartikel. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko: Kriminalvården behöver mer resurser

Seko: Kriminalvården behöver mer resurser

Det är trångt, mycket ensamarbete, trakasserier, hot och våld inom Kriminalvården. Det visar en medlemsundersökning som Seko gjort bland medlemmar på anstalter, häkten och i transportverksamheten. Läs mer

Privat jobbförmedling
Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Bemanningsbolag jobbcoachar arbetslösa på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Samtidigt anställer de själva sina deltagare och får bonus för varje fixat jobb. I en gemensam granskning har Sekotidningen och Arbetet tittat på hur det går till. Läs mer

Parterna lägger förslag om strejkrätten

Parterna lägger förslag om strejkrätten

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har gjort upp med de privata arbetsgivarna i Svenskt näringsliv om förändringar av strejkrätten. Förslaget innebär att stridsåtgärder ska endast få vidtas för att uppnå kollektivavtal med fredsplikt. Läs mer

Järnvägsunderhåll
Statligt järvägsunderhåll – nostalgi eller framtid

Statligt järvägsunderhåll – nostalgi eller framtid

Regeringen föreslår att Trafikverket ska sköta hälften av järnvägsunderhållet i egen regi. Seko gillar förslaget, men det finns privatanställda som är kritiska och känner sig förbisedda av förbundet. Läs mer

Uppsagt arbetstidsavtal på Green Cargo

Uppsagt arbetstidsavtal på Green Cargo

Seko Green Cargo har sagt upp arbetstidsavtalet som infördes 2017. Anledningen är att schemana för lokförarna blev sämre trots löften om motsatsen. Läs mer

Blockadbrytare

En anställd som arbetar trots att arbetsplatsen är försatt i blockad.