Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Tbc-smittan sprider sig på Svartsjö

13 december 2006 08:30

Hon delar sin oro med en av landets främsta experter på tbc och smittskydd, docent Sven Hoffner på Smittskyddsinstitutet.
– Om en person med smittsam oupptäckt tbc kommer in i fängelsemiljön riskerar man en snabb spridning. Fångar med nedsatt immunförsvar, i första hand med hiv, riskerar att hastigt insjukna. De friskare fångarna har en mycket bättre chans att behärska infektionen. Skulle det röra sig om multi- eller extremt resistent tbc är situationen allvarligare. Det är mycket viktigt att tidigt hitta smittsamma fall och få dem under effektiv behandling.
Är du förvånad över den snabba ökningen av tbc?
– Ja, och jag gillar inte vad jag ser!
Ett utbrott av så kallad extremt resistent tbc dödade 52 människor i Sydafrika på kort tid i höstas. Den formen finns i Afrika, länderna i forna Sovjet och Centralasien. Ett fåtal fall har hittats i Sverige under senare år.

Tbc-smittan upptäckes på Svartsjö förra året när en fånge med öppen tbc vistades där två veckor innan sjukdomen upptäcktes.
Istället för att testa alla på fängelset gav infektionskliniken på Huddinge sjukhus en kriminalvårdsinspektör i uppgift att ta ut de som skulle testas. Han plockade ut 23 anställda och 11 intagna. Efteråt har flera ur personalen testat sig på eget initiativ. Hittills har sammanlagt 18 anställda och 5 intagna visat positiva tbc-tester.
– Det är en hög siffra. Jag undrar hur många andra han smittat om han i stort sett smittat alla hos oss han var i nära kontakt med, säger Margot Jellinek.

Margot är förvånad över att den som utförde smittspårningen aldrig gick ut på avdelningarna.
– De såg inte hur trångt och ofräscht det var i barackerna. Synd att de inte tog tillfället i akt att bilda sig en egen uppfattning.
– Nu kräver jag som skyddsombud en oberoende utredning av hur smittspårningen gått till och om den smittade personalen lidit skada, vilket vi anser att den har. Därför anmäler vi nu ärendet till Arbetsmiljöverket, säger Margot Jellinek.
– Det är bra att det görs en grundlig utredning om smittspårningen, säger Seko-ombudsman Roal Nilssen.

Nyinsjuknade i tbc i Sverige har stigit med 40 procent under de senaste två åren och under 2005 insjuknade närmare 600 personer.
I våras tog Kriminalvården fram en handlingsplan som bland annat rekommenderar att personalen ska vara observant på om någon hostar, isolera den misstänkt sjuka och använda andningsskydd. Vid misstänkt tbc ska den intagna skickas till en specialistklinik.
– Vi har nergånga missbrukare hos oss som lätt får infektioner vilket innebär att folk ständigt hostar hos oss. Vi har bara två isoleringsceller som för det mesta är upptagna så jag förstår inte var vi ska placera dem, säger Margot Jellinek.
– Man måste införa sjukmönstring för de intagna och vi måste få tillgång till sjukjournalerna vilket vi inte har idag.
– Den enda kontrollen idag är ett hälsosamtal där man frågar om hiv, hepatit eller allergi. Många vet säkert inte ens att de har tbc.

– Kriminalvården borde ställa större krav å personalens vägnar, säger Margot Jellinek.
– Vi har blivit mer uppmärksamma på problemet och nuförtiden har vi med tbc-information i personalens utbildning. Jag har inte fått några indikationer på att personalen är orolig, säger Christine Hemborg, anstaltschef på Svartsjö.
Socialstyrelsen ger inom några veckor ut nya riktlinjer om tbc där man bland annat pekar ut fängelser som riskmiljöer.
– Det är en miljö där personer med hög risk för tbc samlas. De bor nära varandra och en del kommer från länder med hög förekomst av tbc, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
– Vi föreslår att man gör en hälsodeklaration på de som tas in och, om det behövs, en tbc-testning. Men man ska komma ihåg att vi har haft väldigt få fall av tbc på svenska fängelser.
birgitta.forssell@sekotidningen.se

”VI ÄR JU SÅ FÖRBANNAT UTSATTA”

– Jag var smittad – precis som jag trodde, säger Gunnar som gjorde ett tbc-test trots att infektionskliniken på sjukhuset tyckte det var onödigt.
Gunnar har arbetat som kriminalvårdare i många år men börjar bli tveksam till om yrket är värt priset.

– Vi är ju så förbannat utsatta. Både för våld och nu det här med sjukdomen, säger han och slår ut med armarna när vi ses på ett kafé.
– De har skött det här så illa man bara kan. När de förstod att killen var sjuk så gjorde de först ingenting alls. När det blev oro på anstalten så fick en tjänsteman på anstalten ta ut några anställda för testning. Vilka kriterier han gick på begriper jag inte och inte heller varför smittskyddet inte testade alla som fanns på anstalten.
Gunnar som flera gånger hade stått framför den tbc-sjuka mannen när denne hostade, var orolig och ringde till infektionskliniken på Huddinge sjukhus och bad att få göra ett tbc-test.
– Min känsla var att de var motvilliga. Sjuksköterskan ägnade tid åt att förklara att sannolikheten för att jag skulle ha smittats var väldigt liten, men jag stod på mig.
Gunnars tuberkulintest var positivt och nästa test gav ännu mer utslag.
– Det var ju precis som jag misstänkte.
Gunnars lungröntgen visade inte på aktiv sjukdom. Läkaren gav honom ett häfte om tbc och ”lugnade” honom med att endast tio av hundra utvecklar sjukdomen.
– Det tycker jag är många. Det känns obehagligt att veta att man har något i kroppen även om jag inte är sjuk. Och blir jag sjuk är det ingen lättbotad sjukdom vi pratar om. Man måste äta mediciner med svåra biverkningar under lång tid, och har man otur biter inga mediciner alls.
Han är kritisk till både smittskyddets och arbetsledningens hantering av tbc-larmet.
– Det är som om de vill undvika masspsykos till varje pris, men det här är ju det bästa sättet att skapa en masspsykos på. Istället för att testa alla med en gång la man locket på och hoppades att smittan skulle glömmas bort. Men vi då, som kan bli sjuka och ska leva med oron? Vem bryr sig om oss?
birgitta.forssell@sekotidningen.se

Gunnar heter något annat i verkligheten

FAKTA / TBC
Nya fall i Sverige: cirka 600 nyinsjuknar årligen, vilket är en 40-procentig ökning de senaste två åren.
Smitta: Enbart lung-tbc smittar och bara när man är aktivt sjuk.
Behandling: Minst 6 månaders behandling med 3-4 olika läkemedel. Var 10:e patient är smittad med en bakteriestam som är resistent mot något av tbc läkemedlen. Det finns mindre effektiva reservmedel med svårare biverkningar. De mest resistenta formerna finns det inte mycket som biter på.
Källa: Smittskyddsinstitutet, sjukvårdsrådgivningen, WHO

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Förvaltningsrätten: Bring citymail ska se till att brevbärare kan gå på toaletten

Förvaltningsrätten: Bring citymail ska se till att brevbärare kan gå på toaletten

Bring citymail ska se till att brevbärarna kan äta under tillfredsställande förhållanden, tillbringa pauser på lämplig plats och säkerställa att det finns tillräckligt många toaletter med låsbar dörr. Läs mer

Personalen får betala priset för avreglerad elmarknad

Personalen får betala priset för avreglerad elmarknad

Det har gått 20 år sedan elmarknaden avreglerades. Nu är det hög tid för en utvärdering och att regeringen säkrar att det finns tillräckligt med personal och kompetens i branschen. Läs mer

Friad för dödsolycka

Friad för dödsolycka

Göta hovrätt friar samtliga åtalade för dödsolyckan på Åsbro kursgård 2014. Det blir heller ingen företagsbot för kursgården. Läs mer

Slavlöner på fartyg

Dubbla kontrakt är vanligt för anställda ombord på bekvämlighetsflaggade fartyg. Ett officiellt som följer internationella avtal och ett hemligt där lönerna är orimligt låga, uppger tidningen Arbetet. Något Sekotidningen tidigare skrivit om. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

Snöröjningen på järnvägen i norra Sverige är sämre i år än tidigare. Det anser Green cargo som noterat att antalet incidenter med mindre urspårningar ökat. Trafikverket medger att snöröjningen brustit. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

Den svenska modellen bygger på att löntagare är med i facket. Våra fackförbund ser till att löne- och avtalsvillkor följs och att nödvändiga försäkringar finns, inte minst avtals- och tjänstepension. Därför går vi socialdemokrater nu fram med förslag om att det ska bli billigare att vara med i facket. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Svårare för fifflande entreprenörer

Svårare för fifflande entreprenörer

Idag presenterade regeringen ett förslag om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen. Detta för att skydda de anställdas löner och stoppa osund konkurrens. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

6F i bråk med Jan Björklund

6F i bråk med Jan Björklund

Efter att Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalat sig om ”de militanta LO-förbunden i 6F” i tidningen Arbetet kontrar nu 6F med att kalla Björklund politikens främsta huligan. Läs mer

Språkförbistring kan ligga bakom dödsolycka

De två estniska montörer som omkom vid ett kraftledningsarbete i Dalarna hösten 2016 kunde inte svenska och det kan ha bidragit till att de gjorde misstag. Läs mer

Seko: ”Omplacering av fackligt ombud en bestraffning”

Kriminalvården vill omplacera en facklig förtroendevald på anstalten Ljustadalen efter påståenden om kränkande särbehandling. Läs mer

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltraka genom vindrutan på en bil när föraren vägrade dra ner farten. Nu har han dömts till böter och skadestånd, men han får starkt stöd och pengar från kolleger och allmänhet. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Arbetsvärdering

En systematisk metod för att bestämma krav och svårigheter i olika arbeten. Används för att kunna bedöma om olika arbeten är likvärdiga när man bestämmer lön. Det finns flera system för arbetsvärdering, men inget som alla är nöjda med.