Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Tbc-smittan sprider sig på Svartsjö

13 december 2006 08:30

Hon delar sin oro med en av landets främsta experter på tbc och smittskydd, docent Sven Hoffner på Smittskyddsinstitutet.
– Om en person med smittsam oupptäckt tbc kommer in i fängelsemiljön riskerar man en snabb spridning. Fångar med nedsatt immunförsvar, i första hand med hiv, riskerar att hastigt insjukna. De friskare fångarna har en mycket bättre chans att behärska infektionen. Skulle det röra sig om multi- eller extremt resistent tbc är situationen allvarligare. Det är mycket viktigt att tidigt hitta smittsamma fall och få dem under effektiv behandling.
Är du förvånad över den snabba ökningen av tbc?
– Ja, och jag gillar inte vad jag ser!
Ett utbrott av så kallad extremt resistent tbc dödade 52 människor i Sydafrika på kort tid i höstas. Den formen finns i Afrika, länderna i forna Sovjet och Centralasien. Ett fåtal fall har hittats i Sverige under senare år.

Tbc-smittan upptäckes på Svartsjö förra året när en fånge med öppen tbc vistades där två veckor innan sjukdomen upptäcktes.
Istället för att testa alla på fängelset gav infektionskliniken på Huddinge sjukhus en kriminalvårdsinspektör i uppgift att ta ut de som skulle testas. Han plockade ut 23 anställda och 11 intagna. Efteråt har flera ur personalen testat sig på eget initiativ. Hittills har sammanlagt 18 anställda och 5 intagna visat positiva tbc-tester.
– Det är en hög siffra. Jag undrar hur många andra han smittat om han i stort sett smittat alla hos oss han var i nära kontakt med, säger Margot Jellinek.

Margot är förvånad över att den som utförde smittspårningen aldrig gick ut på avdelningarna.
– De såg inte hur trångt och ofräscht det var i barackerna. Synd att de inte tog tillfället i akt att bilda sig en egen uppfattning.
– Nu kräver jag som skyddsombud en oberoende utredning av hur smittspårningen gått till och om den smittade personalen lidit skada, vilket vi anser att den har. Därför anmäler vi nu ärendet till Arbetsmiljöverket, säger Margot Jellinek.
– Det är bra att det görs en grundlig utredning om smittspårningen, säger Seko-ombudsman Roal Nilssen.

Nyinsjuknade i tbc i Sverige har stigit med 40 procent under de senaste två åren och under 2005 insjuknade närmare 600 personer.
I våras tog Kriminalvården fram en handlingsplan som bland annat rekommenderar att personalen ska vara observant på om någon hostar, isolera den misstänkt sjuka och använda andningsskydd. Vid misstänkt tbc ska den intagna skickas till en specialistklinik.
– Vi har nergånga missbrukare hos oss som lätt får infektioner vilket innebär att folk ständigt hostar hos oss. Vi har bara två isoleringsceller som för det mesta är upptagna så jag förstår inte var vi ska placera dem, säger Margot Jellinek.
– Man måste införa sjukmönstring för de intagna och vi måste få tillgång till sjukjournalerna vilket vi inte har idag.
– Den enda kontrollen idag är ett hälsosamtal där man frågar om hiv, hepatit eller allergi. Många vet säkert inte ens att de har tbc.

– Kriminalvården borde ställa större krav å personalens vägnar, säger Margot Jellinek.
– Vi har blivit mer uppmärksamma på problemet och nuförtiden har vi med tbc-information i personalens utbildning. Jag har inte fått några indikationer på att personalen är orolig, säger Christine Hemborg, anstaltschef på Svartsjö.
Socialstyrelsen ger inom några veckor ut nya riktlinjer om tbc där man bland annat pekar ut fängelser som riskmiljöer.
– Det är en miljö där personer med hög risk för tbc samlas. De bor nära varandra och en del kommer från länder med hög förekomst av tbc, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
– Vi föreslår att man gör en hälsodeklaration på de som tas in och, om det behövs, en tbc-testning. Men man ska komma ihåg att vi har haft väldigt få fall av tbc på svenska fängelser.
birgitta.forssell@sekotidningen.se

”VI ÄR JU SÅ FÖRBANNAT UTSATTA”

– Jag var smittad – precis som jag trodde, säger Gunnar som gjorde ett tbc-test trots att infektionskliniken på sjukhuset tyckte det var onödigt.
Gunnar har arbetat som kriminalvårdare i många år men börjar bli tveksam till om yrket är värt priset.

– Vi är ju så förbannat utsatta. Både för våld och nu det här med sjukdomen, säger han och slår ut med armarna när vi ses på ett kafé.
– De har skött det här så illa man bara kan. När de förstod att killen var sjuk så gjorde de först ingenting alls. När det blev oro på anstalten så fick en tjänsteman på anstalten ta ut några anställda för testning. Vilka kriterier han gick på begriper jag inte och inte heller varför smittskyddet inte testade alla som fanns på anstalten.
Gunnar som flera gånger hade stått framför den tbc-sjuka mannen när denne hostade, var orolig och ringde till infektionskliniken på Huddinge sjukhus och bad att få göra ett tbc-test.
– Min känsla var att de var motvilliga. Sjuksköterskan ägnade tid åt att förklara att sannolikheten för att jag skulle ha smittats var väldigt liten, men jag stod på mig.
Gunnars tuberkulintest var positivt och nästa test gav ännu mer utslag.
– Det var ju precis som jag misstänkte.
Gunnars lungröntgen visade inte på aktiv sjukdom. Läkaren gav honom ett häfte om tbc och ”lugnade” honom med att endast tio av hundra utvecklar sjukdomen.
– Det tycker jag är många. Det känns obehagligt att veta att man har något i kroppen även om jag inte är sjuk. Och blir jag sjuk är det ingen lättbotad sjukdom vi pratar om. Man måste äta mediciner med svåra biverkningar under lång tid, och har man otur biter inga mediciner alls.
Han är kritisk till både smittskyddets och arbetsledningens hantering av tbc-larmet.
– Det är som om de vill undvika masspsykos till varje pris, men det här är ju det bästa sättet att skapa en masspsykos på. Istället för att testa alla med en gång la man locket på och hoppades att smittan skulle glömmas bort. Men vi då, som kan bli sjuka och ska leva med oron? Vem bryr sig om oss?
birgitta.forssell@sekotidningen.se

Gunnar heter något annat i verkligheten

FAKTA / TBC
Nya fall i Sverige: cirka 600 nyinsjuknar årligen, vilket är en 40-procentig ökning de senaste två åren.
Smitta: Enbart lung-tbc smittar och bara när man är aktivt sjuk.
Behandling: Minst 6 månaders behandling med 3-4 olika läkemedel. Var 10:e patient är smittad med en bakteriestam som är resistent mot något av tbc läkemedlen. Det finns mindre effektiva reservmedel med svårare biverkningar. De mest resistenta formerna finns det inte mycket som biter på.
Källa: Smittskyddsinstitutet, sjukvårdsrådgivningen, WHO

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Skärgårdsförhandlingarna har brutit samman

Förhandlingarna mellan Seko och Almega om ett nytt skärgårdsavtal har brutit samman. Enligt Seko har Almega sagt upp avtalet, vilket innebär att det blir avtalslöst tillstånd om sju dagar. Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Lågavlönade för bättre betalt med nya avtalen

Årets avtalsrörelse skulle ge mer till dem som tjänar minst. En rundringning som Sekotidningen har gjort visar att många lokala löneförhandlingar har gett resultat, även om alla inte är helt nöjda. Läs mer

Ny postlag skippar brev över natten

Regeringen har presenterat ett förslag till ny postlag. Seko posten är positivt till stora delar av innehållet, men är besviket över att postboxar inte blir standard. Läs mer

Jobbar kvar för att det är kul

Jobbar kvar för att det är kul

Pelle Olsson är både kriminalvårdare och pensionär. Han tycker att han har fått det bästa av allt och rekommenderar andra samma sak. Men inte för att klamra sig fast vid jobbet. Läs mer

Seko och Fastighets går vidare med planerna på samgående

Planerna på att slå ihop de två förbunden har sedan en tid legat i malpåse i väntan på att avtalsrörelsen och kongresser ska vara avklarade. Nu har de tagit beslut om att tillsätta en utredning. Läs mer

Kenneths uppdrag: hitta kabeln

Kenneths uppdrag: hitta kabeln

Kenneth Häggman tycker att han hittat hem. Med havstomt, egen brygga och bastu, hund, katt och hästar är jobbet som kabelutsättare i och kring Örnsköldsvik pricken över i. Läs mer

”Jag gillar att vara utomhus”

”Jag gillar att vara utomhus”

Läs mer

Med orättvisorna i fokus

Med orättvisorna i fokus

Hennes drivkraft är kampen mot orättvisor. Och det är en fajt som Gabriella Lavecchia tagit i många olika roller inom arbetarrörelsen. Sedan i våras som vice förbundsordförande för Seko. Läs mer

Upphandling på slak lina

Upphandling på slak lina

Upphandlingar är ofta ett vågspel. Men en sak är säker, går det åt skogen drabbas inte de ytterst ansvariga, det är de anställda som råkar illa ut. Som nu på pendeltågen i Stockholm Läs mer

Billigare vara med i facket

Nu återinför socialdemokraterna skattereduktion för fackföreningsavgift, så det är bara att bli med i facket igen, skriver två socialdemokratiska riksdagsledamöter. Läs mer

Vill Jernhusen ha fler försenade tåg?

Kanske är det som författaren Jesper Meijling hävdar att fastighetsbolaget Jernhusen och dess stationshus bäst Läs mer

Strid om gräns för kvartsdamm

Strid om gräns för kvartsdamm

Arbetsmiljöverket lade ett förslag om halverat gränsvärde för det farliga kvartsdammet. Medicinsk expertis och facket välkomnar förslaget medan arbetsgivarna tycker att det blir för dyrt. Nu är det inte säkert att det blir någon sänkning. Läs mer

Ökad risk för inhyrda

Ökad risk för inhyrda

Det är farligare att vara inhyrd än anställd.
På bangården Älvsjö är det många bemannings- företag på plats. Signalarna Maria Kax och Ola Rydberg tycker att en introduktion av inhyrda borde vara obligatorisk Läs mer

”Dialog med facket är viktig”

”Dialog med facket är viktig”

Tomas Eneroth fick en rivstart på posten som infrastrukturminister sedan företrädaren, Anna Johansson, fick gå efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Till Sekotidningen säger han bland annat att han vill se än mer järnvägsunderhåll i statlig regi. Läs mer

Nytt avtal för anställda på Samhall

Efter konfliktvarsel och medlarbud har parterna kommit överens om ett nytt avtal för anställda på Samhall. Avtalet ger 7,1 procent i löneökningar under tre år och innehåller en låglönesatsning. Läs mer

Utredning kring Sekohärvan står still

Det rättsliga efterspelet till den så kallade Sekohärvan drar ut på tiden. Polisen har ingen utsedd utredare och fortfarande har inga förhör hållits med de inblandade. Läs mer

Seko sjöfolk anmäler stiftelse för dyra resor

Seko sjöfolk anmäler stiftelse för dyra resor

Seko sjöfolk har anmält Stiftelsen Stockholms sjöfartshotell till länsstyrelsen. Omfattande resor för styrelsen bryter mot stadgarna, enligt anmälan. Men stiftelsens ordförande menar att resorna är viktiga för verksamhetens utveckling. Läs mer

Avtal klart på staten

Ett nytt treårigt avtal är klart på staten. Seko är överens med Arbetsgivarverket om ett totalt utrymme på minst 6,5 procent. Seko har också fått gehör för en låglönesatsning. Läs mer

Chef kränkte medarbetare

Chef kränkte medarbetare

En chef på LVM-hemmet Runnagården i Örebro har enligt en intern utredning kränkt medarbetare under en längre tid. Läs mer

Individgaranti

En garanterad lägsta löneökning för varje enskild anställd.