En viktig del är matvanorna.
Kroppen är inte gjord för att äta på natten och särskilt inte efter midnatt. Men det är enligt forskarna också viktigt att inte äta ensam. Reglerade måltidspauser tillsammans med arbetskamrater minskar risken för ohälsa. Det sociala är minst lika viktigt.

4 Under nattskiftet är det bra med varm mat och dryck. Små portioner, kanske hälften av en normal portion.

4 Undvik snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl. Ät i stället soppa, fruktsallad, gröt, yoghurt, ägg, nötter, keso och fullkornssmörgås med magert pålägg under skiftet. Drick vatten.

4 Drick en kopp uppiggande kaffe eller te tidigt under arbetspasset, effekten håller i sig länge.

4 Undvik gasbildande fibrer som bönor, lök och råkost under natten.

4 Ät en rejäl frukost efter nattskiftet så blir det lättare att somna.

4 Det är bra att skapa rutiner och äta tre mättande måltider per dygn oavsett skift. Frukost, lunch och middag. Bra mellanmål är exempelvis frukt och bröd med pålägg. Mycket grönsaker och frukt i kosten anses minska risken för övervikt.

Mat är viktigt för nattarbetare, men också sömnen. Det är viktigt med djupsömn och tillräckligt lång sömn.

Som sagt är det bra att äta en rejäl frukost efter nattskiftet och sedan lägga sig. Annat som underlättar sömnen är att ha ett svalt, mörkt och tyst rum att sova i.

För den som har svårt att varva ner finns det avslappningstekniker.

Stressforskningsinstitutet och andra forskare rekommenderar en tupplur på cirka 20 minuter strax före nattskiftet.

Dagsljus är bra för att få en bra dygnsrytm, men en nattarbetare bör undvika ljus på väg hem från jobbet. Använd solglasögon.

Under lediga dagar ska nattjobbare ha så mycket dagsljus som möjligt för att åter bli ”dagmänniska”.

Källor: Stressforskningsinstitutets temablad: Skiftarbete, hälsa och säkerhet.
 Prevent: Hälsotips för skiftarbetare, docent Maria Lennernäs Wiklund, Högskolan Gävle. Arbetarskydd ”Så käkar du rätt på nattjobbet”.