– Exakt vad som hänt vet jag inte förrän jag fått ta del av vad som skrivits i skeppsdagboken, och det får jag imorgon, men så mycket är klart att Tallinks ledning har uppträtt väldigt olämpligt mot besättningen.
Det säger Folke Matrosow, som är klubbordförande för Silja Line. Han säger att stämningen varit tryckt ombord efter händelserna och att personalen upplevde att det var olustigt att jobba vidare fram till avlösningen.

Enligt brevet från personalen urartade styrelsens resa långt värre än en vanlig fylleresa. Så här beskriver de natten ombord:
”… när serveringen var slut vägrade styrelsen med sällskap att lämna baren och de började servera sig själva. Det här accepterade inte den tjänstgörande personalen. Som följd av detta blev det bråk och en av styrelsemedlemmarna slog barmästaren med en knuten näve i huvudet.”
Därefter flyttade sällskapet över till nästa bar. Och enligt brevet erbjöd då styrelseledamöter mutor till serveringspersonalen för att serveringen skulle fortsätta. När så inte skedde blev servitriserna kallade ”Tallinks pigor som endast ska lyda mottagna order”.
I den efterföljande diskussionen gjorde en styrelsemedlem klart för besättningen att ”på grund av dålig service och inkompetens kommer hela fartygets personal att inom kort bytas ut mot ny och framför allt billigare personal”.
”Sammanfattningsvis kunde inte personalen annat än bevittna situationen från sidan. De upplevde sig hjälplösa på grund av överfall, sexuella trakasserier, andra verbala angrepp och mycket aggressivt beteende från styrelsemedlemmarna.”

– Vår kapten har skrivit brev till personalen om det som har inträffat, för att visa att han är medveten om händelserna. Om jag förstått det rätt har han skickat samma brev till Tallinks ledning. Uppgifterna i skeppsdagböckerna är också översatta till engelska och skickade till ledningen, säger Folke Matrosow.
Efter händelserna har Tallinks ledning försökt att få ut besättningslistorna för den aktuella resan. Den svenska linjechefen vägrade emellertid att lämna ut uppgifterna. I morse offentliggjorde rederiet att hon slutar.
I ett meddelande till personalen skriver de: ”NN har idag överenskommit med ledningen för AS Tallink Grupp att hon lämnar sin befattning som chef för Silja Lines Helsingforslinje.”
– Var och en kan dra sina egna slutsatser av det. Antingen har hon sagt upp sig själv för att hon inte ställde upp på rederiets agerande eller så har hon fått sparken, säger Folke Matrosow.
• Vad händer nu?

– Efter många om och men har vi fått kontakt med rederiets vd Keijo Mehtonen, för att få en dialog och en intern utredning om vad som hänt. Vi vill ha besked om vad de tänker göra för att komma tillrätta med situationen. Man kan inte bete sig som de har gjort. De har en filosofi som i Sverige på 1930-talet: ”jag är patron, ni är patrask”.
Nu har facket krävt en offentlig ursäkt från rederiledningen.
– Vad som händer sen går bara att spekulera i. Vi kan ju inte sparka ledningen, säger Folke Matrosow.