Eva blir omplacerad med andra arbetsuppgifter från och med måndag nästa vecka. Det sker utan facklig förhandling.

-Policyn om örhängen gäller, enligt SJ, som samtidigt säger att uniformsreglementet ska ses över skyndsamt. Det har, enligt företaget, hög prioritet, säger Juwanro Haddad, ombudsman på Seko Stockholm.

Han deltog i mötet och är kritisk till att SJ omplacerar en medlem utan att först förhandla med facket. Det kan vara ett brott mot medbestämmandelagen.

Det var förra veckan som det blev känt att Eva Nilsson fått en erinran från SJ med hot om uppsägning om hon inte tar av sina örhängen. Enligt SJ är policyn för uniform klar och tydlig och tillåter bara ett klassiskt örhänge med ett visst utseende och storlek. Policyn uppdaterades 2011.

Att Eva haft sina örhängen i 14 år och att hon fram till början av hösten 2014 inte fått några påpekanden spelar, enligt SJ, ingen roll. SJ uppfattar frågan om uniformen som en ren arbetsledningsfråga. SJ:s tolkning är att arbetsgivaren ensidigt bestämmer. Och det är upp till varje chef att fatta beslut i frågan.

Att arbetsgivaren ensidigt ska bestämma detta är inte självklart, enligt Almega, som bland annat organiserar företag inom spårbranschen.

-I en del fall är de kollektivavtalsreglerade, men ofta är de ensidigt beslutade av arbetsgivaren efter samråd med arbetstagare och fack. Skall man förändra dem, så gäller att viktigare förändringar ska MBL-förhandlas på sedvanligt sätt, säger Beata Hammarskiöld i ett skriftligt svar till Sekotidningen.

För Eva Nilssons del började örhängeshistorien i höstas när hennes närmaste chef första gången sa till henne att hon måste ta av sig alla utom ett örhänge. Sen återkom han till det ett par gånger. För Eva är det dock en viktig del av hennes personlighet och hon kände sig kränk av kravet. Hon gick inte med på det helt enkelt.

I torsdags förra veckan kom så erinran. Kolleger inom SJ visade omedelbart sitt stöd för Eva genom möten och att hon hör hemma ute på tågen.