Sverigedemokraternas intåg i riksdagen oroar mest dagen efter valet. Det osäkra parlamentariska läget kan ge sd ett inflytande över politiken. Alla litar inte heller på att alliansen håller emot.
– Det kan bli en otäck situation där främlingsfientliga Sverigedemokraterna påverkar de andra partiernas politik. Det har hänt i andra länder, säger Erik Johannesson, ordförande för Seko inom SJ.
Sekos ordförande Janne Rudén säger i en kommentar att han skäms för Sverige.
– Vi har ett osäkert parlamentariskt läge och ett rasistiskt parti i riksdagen. Det är en katastrof.
För Postens och SJ:s del innebär en fortsatt alliansregering att framtiden för företagen blir mer osäker. Spekulationerna om en ny infrastrukturminister är i full gång och det gör läger mer hoppfullt, anser Seko Postens ordförande Alf Mellström.
– I besvikelsens stund får vi hoppas på en ny klokare och bättre borgerliga minister för de postanställdas skull. En minister som förstår hur fel det blev med den nya postlagen som antogs i somras, säger han.
Postlagen försämrar Postens konkurrensmöjligheter och hotar på sikt jobben för de postanställda.
Erik Johannesson säger att det för SJ:s del är viktigt att få veta vad ägarna, staten, vill med företaget.
– Blir det några investeringar? Ska SJ säljas? Det känns inte som om alliansen prioriterat järnvägen. Pengarna till drift och underhåll har minskat.
Inom Kriminalvården ligger besluten fast om att bromsa utbyggnaden av fängelser och häkten, enligt Christer Henriksson, central samordnare för Seko. Där blir det inga förändringar.
Han oroar sig mest för vad som ska hända med arbetsrätten och trygghetssystemen. Blir det ytterligare försämringar, undrar han.
Rose Edlund är ordförande för de Sekos medlemmar på Telia i Farsta. :
– Nu blir de ännu tuffare för arbetsmiljön och det fackliga arbetet, säger hon.