Under 2016 fick medlemmar i Seko drygt 2,6 miljoner kronor i ersättningar efter att LO-TCO Rättsskydd drivit deras ärenden till domstol. 51 ärenden avslutades för Seko. De flesta handlade om vunna livräntor och sjukersättningar, men även skadestånd för brott mot arbetsrättsliga regler.

Rättsskyddets arbetsskadeärenden har minskat dramatiskt under 2010-talet efter att reglerna för att få ersättning blev så krångliga att många fackliga medlemmar inte längre vet hur de ska få sina skador prövade av Försäkringskassan (Fk). Minskningen beror alltså inte på en bättre arbetsmiljö eller färre skador, men allt färre får ändå ersättning.

Trenden gäller inte minst Seko:s områden där antalet mål har halverats sedan 2010: Från 101 till 52 ärenden. Ersättningen har stadigt sjunkit från 15,5 miljoner kronor år 2010 till förra årets 2,6 miljoner.

– Fk prövar inte längre arbetsskadorna på eget initiativ, som de gjorde förr. Den skadade måste själv ansöka om ersättning och Fk prövar bara saken om skadan kan ge en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Du måste själv skaffa ett läkarutlåtande som visar att nedsättningen sannolikt varar minst ett år framåt i tiden, berättar Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Han menar också att det finns en uppgivenhet hos de skadade som upplever att de inte får hjälp mot byråkratin och att det dessutom florerar en myt om att ”det är omöjligt att få en arbetsskada godkänd”.

– Men när vi driver dessa mål vinner vi ofta i domstol. Så det lönar sig att ansöka om ersättning om man har skadat sig. Det handlar om stora belopp för de år man annars skulle ha förlorat inkomst, kanske resten av livet, säger Dan Holke.

År 2016 vann Rättsskyddet totalt 151 miljoner kr till medlemmar i LO- TCO-och Saco-förbunden. Tidigare år under 2010-talet gav ungefär dubbelt så mycket.