Förutom att Jan Singman har fel i sak, måste han ha missuppfattat vilka roller som företagen i postbranschen, Forum för fastighetsboxar och fackföreningen Seko har.

Ansvaret för brevbärarnas arbetsmiljö ligger i sin helhet på arbetsgivarna oavsett om det finns fastighetsboxar eller inte. Seko och våra skyddsombud har rollen att driva på och ställa krav på arbetsgivarna för att våra medlemmar ska ha en bra arbetsmiljö. Det kan heller inte ligga i Seko:s roll och ansvar att se till att fastighetsägarna inför fastighetsboxar.

När inte politikerna vill ta ansvar för frågan blir det en fråga mellan företagen i postbranschen (i praktiken Posten och Bring Citymail) och fastighetsägarna. De båda företagen har också tillsammans bildat organisationen Forum för fastighetsboxar (FFF). Jag vet inte exakt hur stora resurser som företagen avsätter för att arbeta med införandet av fastighetsboxar, men jag vet i alla fall att ca 30 anställda från Posten arbetar med denna fråga på heltid.

Seko har tydligt tagit ställning och är positivt inställda till införandet av fastighetsboxar. Frågan kan naturligtvis uppfattas som kontroversiell eftersom fler fastighetsboxar leder till färre anställda, men vi har trots det en tydlig hållning eftersom vi ser behovet av fastighetsboxar som nödvändigt för brevbärarnas arbetsmiljö.

Mot bakgrund av det ser vi positivt på postföretagens ambitioner att driva på i frågan, även om vi inser att företagens förtjusning i frågan inte bara handlar om brevbärarnas arbetsmiljö. Misstanken om att möjligheter till ytterligare effektiviseringar är en stark drivkraft för arbetsgivarna, förstärks av att omsorgen om brevbärarnas arbetsmiljö i andra avseenden inte är alltför stor.

Men trots det står Seko mycket tydligt upp för vårt ställningstagande att det är nödvändigt och positivt med ett införande av fastighetsboxar.

Det största och tydligaste sakfelet från Jan Singman, är påståendet att Seko inte gör något för att införa fastighetsboxar och att vi skulle vara motståndare till det. Detta är en direkt osanning. Trots att det egentligen inte är vårt primära ansvar, har vi vid ett flertal tillfällen uppvaktat såväl nuvarande bostadsminister som andra politiker med den här frågan.

I samband med riksdagens beslut om ny postlag 2010 arbetade vi också aktivt för att få in skyldigheten att införa fastighetsboxar i lagstiftning. Att en riksdagsmajoritet i form av de fyra borgerliga allianspartier beslutade att bortse från det kravet, kan knappast Seko lastas för. Vi var också tydliga i det remissvar som vi skrev inför riksdagsbehandlingen av postlagen.

 

Stefan Fougt gör som du själv noterat, ett bra jobb i frågan och han gör det i nära samarbete med huvudskyddsombudet i Bring Citymail – Anna-Karin Lindberg. Stefan som Anna-Karin är inte bara huvudskyddsombud, de är också fackliga företrädare för Seko, jag har därför väldigt svårt att förstå påståendet att Seko inte gör något i den här frågan.