Idag, torsdag, strejkar de postanställda i Uleåborg i mellersta Finland. För fredagen planeras aktioner bl a i mellanfinska Tornio och Rovaniemi och på måndag når strejken Nådendal, nära Åbo.

Vad Finlands post- och logistikunion PAU vill uppnå med aktionerna är trygghet för de anställda i en turbulent omställningsprocess.

Itella, det vill säga den finländska posten, beräknar att antalet brev och tidningar kommer att ha halverats till år 2020.

Men företaget vägrar berätta hur stora personalnedskärningar detta kan medföra under nästa år, vilket retat upp facket.

Omkring 16 000 personer arbetar med brev- och tidningsdistribution inom den finländska posten. Fackförbundet PAU konstaterar, att arbetsgivarens vision alltså skulle innebära att totalt runt 8 000 arbetstillfällen försvinner.

Förutom besked gällande kommande personalnedskärningar vill facket också bland annat att arbetsgivaren ska förbjudas ta in hyrd personal för att ersätta uppsagda.

Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA satt på onsdagen i förhandlingar med facket PAU, dock utan resultat. Förhandlingar ska återupptas i morgon, fredag.

Skulle man inte nå någon överenskommelse, finns i bakgrunden ett hot om sympatiåtgärder från andra fackförbund.

– Vi klarar själva att driva långvariga förhandlingar, om inte arbetsgivaren gör något oväntat som innebär att vi behöver be om hjälp från våra kamrater, säger PAU:s ordförande Esa Vilkuna till dagstidningen Helsingin Sanomat.