Den 11 december tog MTR över pendeltågstrafiken i Stockholm. För städning och klottersaneringar av vagnar och stationer anlitades underentreprenören Reneriet, som tog över cirka 200 städare som tidigare arbetat för ISS och Stockholmståg.

Men starten har varit skakig och många av de villkor och förmåner som städarna tidigare haft försvann vid övergången.

I går morse utbröt därför en strejk bland städarna.

– Efter en stund fick vi till ett möte med ledningen på Reneriet och med personalchefen på MTR. Det var ett väldigt positivt möte för nu kom allt fram som inte fungerade. De lyssnade och har lovat att återkomma med svar senast den 14 januari på de krav som ställdes, säger Rainer Andersson från Pendelklubbens förhandlingsorganisation.

Bland kraven återfinns SL-kort som tjänsteförmån, personliga larm vid ensamarbete, fria läkemedel och ledighet vid läkarbesök, förmåner man tidigare haft. Dessutom är det problem med schemaläggning och med att få ut arbetskläder.

– Det är fortfarande folk, som arbetar utomhus, som bara har sommarbyxor och ännu inte fått mössor och handskar. Men det städarna, de som är sämst betalda, nog är mest upprörda över är att de blivit av med SL-kortet, medan vi som jobbar för MTR får behålla det, säger Rainer Andersson.

Strejken som övergick i ett möte avslutades då ledningen lovade att återkomma i dessa frågor och samtidigt garanterade att inga av de olovligt strejkande skulle drabbas av repressalier eller löneavdrag.

Hos MTR säger man att man tar de anställdas krav på allvar.

– De har inte orimliga krav på något sätt. Vi kommer att komma framåt i det här, det är jag helt säker på, säger pressekreteraren Erika Wegener till SVT Stockholm.