-Vi har svårt att få gehör för våra krav i alla pågående förhandlingar. På spårtrafik pratar vi dock med Almega, som kommer med förslag som vi kan diskutera. På telekomområdet avfärdas våra våra yrkanden utan diskussion, säger Valle Karlsson.

Han kan i dag inte säga vad som kommer att hända de närmaste dagarna. Läget förändras snabbt, från timme till timme.

Avtalen på spårtrafik, energi, telekom och infrastruktur löper ut i morgon. Alla utom energi är på Almegas område. Energiavtalen är tecknade med kommunala KFS och Energiföretagen, EFA.

Från fredag kan Seko säga upp sina avtal. Om förbundet varslar om konflikt kan det utlösas tidigast den onsdag den 13 april.

Det område som ligger närmast till hands för en konflikt är telekom.

-I morgon har vi förhandlingar och blir det ingen öppning då kan det bli aktuellt. Varsel om konflikt är det enda vi kan ta till i ett läge där arbetsgivarna vägrar förhandla, säger Valle Karlsson.

Stefan Lennström är förhandlare på IT- och telekomföretagen inom Almega. Han säger i en kommentar att Almegas bild av förhandlingarna är att Seko inte kan prata.

-Seko sitter och väntar på sina samordningskamrater i 6F, säger han. Vi träffas i morgon och kan vi hitta ett givande och tagande så kan vi snart komma överens om ett avtal, säger Stefan Lennström.

I årets avtalsrörelse är frågan om flexpension, det vill säga möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet, en av de viktigaste frågorna. Seko yrkar tillsammans med Unionen och Sveriges ingenjörer på att flexpension ska införas i tjänstesektorn. Tanken är att en del av löneutrymmet går till pensionsavsättning. Systemet finns inom industrin.

Unionen har gått ut hårt och är beredda att varsla om konflikt för att få igenom sina krav. Kommer Seko att stödja den?

-Vi har likartade intressen som Unionen, men vi kommer inte att gå ut i konflikt med flexpensionen som enda fråga. Om vi däremot har ett förhandlingsläge där vi har flera frågor som vi måste ta strid för kommer pensionen att vara en viktig del.

Valle Karlsson vill inte kommentera de förhandlingar som pågår inom industrin och det faktum att facken inom industrin igår sa nej till arbetsgivarnas bud.

-Vi står fast vid våra yrkanden, de har sina. Vi har inte något märke i den här avtalsrörelsen, utan förhandlar fritt. Om industrin kommer överens först tar vi ställning till resultatet och ser hur det kan påverka oss.