I förra valet röstade dock bara drygt var tredje LO-medlem. Jag har förståelse för detta. EU kan verka komplext och långt borta. Det finns alltför lite debatt och information. En annan orsak är att det finns en besvikelse och till och med stor ilska över hur EU har utvecklats.

Detta var inte det EU som förespeglades oss när vi blev medlemmar. Ett EU där arbetstagare utnyttjas för att de kommer från andra länder, ett EU där facken inte kan kräva likabehandling och svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad.

Jag delar denna besvikelse och ilska. Men istället för att knyta näven i fickan bör vi använda vår demokratiska rättighet och rösta för förändring. Vi måste stå upp för våra kollektivavtal och för alla människors lika värde.

EU påverkar, men vi kan påverka EU. Men då behövs en annan politisk majoritet. Resultatet av 15 år med borgerlig majoritet i EU är nedslående: rekordhög arbetslöshet, minimal tillväxt, ökad fattigdom och urholkade fackliga rättigheter.

Socialdemokraterna står för ett tydligt alternativ, med offensiva satsningar för tillväxt och fler och bättre jobb. Jag vill driva kampen för fackliga fri- och rättigheter, bland annat genom ett socialt protokoll till EU:s fördrag. EU ska garantera arbetstagarnas möjlighet att röra sig fritt, inte ge oseriösa företag möjligheten att dumpa löner och arbetsvillkor. 

Vi kan inte kasta bort våra röster och låta andra krafter styra. Gör din röst hörd. Rösta den 25 maj för svenska kollektivavtal i Sverige!