Totalt har Veolia varslat 252 personer om uppsägning och uppgett att 160 av dessa ska omvandlas till deltider. Något som Seko sagt bestämt nej till.

Är det inte lite märkligt att ni fortsätter förhandla med Veolia samma dag som Seko lägger sitt strejkvarsel?

-Det är en ovanlig situation, det är det, men jag tycker inte att det är märkligt, vi har valt att förhandla, säger Mikael Yang, avdelningsordförande för ST på Öresundståg.

-Vi har inte skrivit på någon överenskommelse. Nästa vecka ska samtliga fack, även Seko, förhandla och då hoppas vi få ner siffrorna än mer, säger han.

Ni kräver inte en central reglering i branschavtalet?

-Jo. Vi har samma krav som Seko, men tror på en förhandlingslösning, säger Mikael Yang.

Ellen Simonsson är biträdande förhandlingschef på ST och förhandlingsledare för spårtrafiken. Hon säger att det finns ytterligare en möjlighet att säga upp det centrala avtalet i höst om de centrala parterna inte är överens och att ST kommer att utnyttja den möjligheten om förhandlingarna inte leder till en överenskommelse.

Jens Kvist Christensen är klubbordförande för Seko på Veolia. Han säger att Seko fokuserar på kommande förhandlingar och undrar över den siffra på 53 personer, som ST diskuterat med Veolia. Han känner inte igen den från tidigare förhandlingar.

-Vi vill ha garantier för att arbetsgivaren inte utnyttjar visstider och deltider och det vill vi ha inskrivet i det centrala avtalet. Vi vill inte bara ha muntliga löften, det vågar vi inte lita på, säger Jens Kvist Christensen.

ST:s budskap är att förbundet har samma mål som Seko: noll deltidsanställningar och en minskning av visstiderna.

-Vi respekterar Seko valt att säga upp avtalet och varsla om konflikt. Men ST har dragit en annan slutsats av de förhandlingar som varit och vi fortfarande tror på en förhandlingslösning, säger Ellen Simonsson.

Sacoförbundet Trafik och Järnväg, TJ, har samma inställning som ST, men deltog inte i gårdagens förhandlingar på Veolia.

Idag tisdag har medlare utsetts i konflikten mellan Seko och Almega. Det blir Leif Ohlsson, tidigare ordförande för Industrifacket och Göran Ekström, som bland annat varit generaldirektör för Arbetsgivarverket.