Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Spricka i alliansen stoppar upphandling

Vid en manifestation i dag mot upphandlingen av skärgårdstrafiken i Stockholm framkom att det finns en klar landstingsmajoritet för att stoppa upphandlingen och börja om. Detta bara timmarna innan Trafiknämnden skulle klubba tilldelningsbeslutet.

23 september 2013 16:10

I dag, strax innan Trafiknämndens möte då tilldelningsbeslutet skulle klubbas, förklarade såväl den rödgröna oppositionen som folkpartiet och centern att man tänker stoppa upphandlingen.

– Hela upphandlingen har skötts fel från början så min syn är: gör om – gör rätt, säger Stella Fare (FP).

Att upphandlingen hittills kostat många miljoner och att en ny upphandling kommer kosta ännu mer kan hon inte ta hänsyn till.

– Vi beklagar så klart det men det här är inte vårt fel. Moderaterna har inte lyssnat på den kritik som funnits och då blir det så här.

Innebär det här att alliansen spruckit?

– Vi är tydliga med att det här är en enskild fråga och vi fortsätter gärna att samarbeta i andra frågor. Jag hoppas att moderaterna kan se det så också, säger Stella Fare.

Miljöpartiet har vacklat en smula och försökt få till mer pengar till upphandlingen för att utöka de kritiserade nya tidtabellerna. I dag gick partiet dock ut och slog fast att man nu sällar sig till nejsidan.

– Vi ser inte att det finns förutsättningar för att träffa en uppgörelse. Därför drar vi oss ur, säger Yvonne Blombäck, miljöpartiets representant i Trafiknämnden.

Även Centern deklarerade i dag att man säger nej och då både S och V redan tidigare har sagt att man vill stoppa upphandlingen står Moderaterna och KD ensamma på ja-sidan och räcker då inte till för en majoritet.

Kritiken mot upphandlingen har varit massiv. Från trafikanthåll har man påpekat att de nya turlistorna skulle bli mycket glesare och inte alls ta tillvara turistresenärerna.

Från fackligt håll har man varit mycket kritiks till att personalen ombord inte garanteras att jobba vidare om någon annan entreprenör vinner uppdraget.

Sedan Sekotidningen skrev om bedrägerimisstankarna mot brittiska servicejätten Serco, som är med och bjuder, har även stor oro luftats kring att ett fiffelföretag ska ta över verksamheten.

Många av de farhågorna luftades vid den manifestation som föregick Trafiknämndens möte.

Rickard Mattsson var en av initiativtagarna. Han är matros på Blidösundsbolaget, ett av de rederier som i dag sköter skärgårdstrafiken. Han är nöjd med att upphandlingen stoppas.

– Det här är verkligen fem i tolv och båten ska strax gå. Så om man gör om upphandlingen kan alla osäkerheter klaras upp. Folk är ju rädda att bli av med jobben. Och så är det viktigt att misstankarna mot Serco reds ut.

Jonas Svensson är matros på Storskär och har jobbat i Skärgården i 13 år.

– Jag är här i dag för att upphandlingen skulle göra det sämre för alla. Sämre tidtabell och osäkerhet kring våra jobb. Även om jag har svårt att tro att en ny entreprenör skulle göra sig av med de besättningar som finns och kan båtarna och turerna så oroar jag mig för att de kommer vilja spara pengar och dra ner på underhåll och liknande, säger Jonas Svensson.

Sekotidningen har sökt Trafiknämndens moderate ordförande Christer G Wennerholm för en kommentar.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Skyddsombud stoppades av Strömma

Skyddsombud stoppades av Strömma

Strömma hindrade Sekos skyddsombud att komma ombord. Lagbrott säger Seko och Transportstyrelsen Läs mer

Nära strejk i skärgårdstrafiken

På måndag klockan 12.00 bryter strejken ut och Göteborgs och Stockholms skärgårdar. Om inte medlarna under helgen kommer med ett bud som båda parterna acceptera. Läs mer

Ny upphandling i skärgårdstrafiken

Efter att oppositionen tillsammans med FP och C stoppat upphandlingen av skärgårdstrafiken i Stockholm börjar man nu om. Nu skapas ett sjötrafikråd som ska samarbeta med de som bor och arbetar i skärgården. Läs mer

Misstänkt fusk på Strömmafartyg

Restaurangpersonal mönstras på som jungmän och matroser för att klara säkerhetskraven. Detta sker på ett antal fartyg ägda av Strömma turism och sjöfart enligt en anmälan från Seko sjöfolk. Läs mer

Strömma och Serco vinner Djurgårdsfärjorna

Strömma och Serco vann upphandlingen av Djurgårdsfärjorna. Övriga tre tilldelningar ströks från trafiknämndens dagordning sedan en majoritet krävt en ny upphandling. Läs mer

Spricka i alliansen stoppar upphandling

Vid en manifestation i dag mot upphandlingen av skärgårdstrafiken i Stockholm framkom att det finns en klar landstingsmajoritet för att stoppa upphandlingen och börja om. Detta bara timmarna innan Trafiknämnden skulle klubba tilldelningsbeslutet. Läs mer

S: utred Sercos bud i skärgårdstrafiken

Förra veckan skrev Sekotidningen om bedrägerimisstankarna mot Serco group, en av budgivarna i Skärgårdstrafiken i Stockholm. Nu kräver Landstingssossarna en juridisk bedömning för att se om Serco kan uteslutas. Läs mer

Budgivare i skärgårdstrafiken misstänkt för bedrägeri

Det brittiska serviceföretaget Serco, i samarbete med Strömma turism och sjöfart, är med och bjuder på trafiken i Stockholms skärgård. Serco är nu misstänkt för att ha lurat brittiska staten på mångmiljonbelopp. Läs mer