– Vad som än sker är det vi på golvet som får ta smällen, säger Markku Murtosaari, vice klubbordförande och huvudskyddsombud. Han tillägger att det inte gått mer än två år sedan kriminalvården gjorde en stor nerdragning på Kronobergshäktet. Då förlorade häktet 17 vårdartjänster. Efter det har antalet intagna ökat och ännu fler lär det blir efter regeringens senaste budget med en storsatsning på poliser och domstolar.
Häkteschefen Lars-Åke Pettersson bekräftar hans farhågor.
– Det blir personalen som får ta stöten eftersom det är där man kan spara pengar. Allt annat är småpotatis i sammanhanget, säger Lars-Åke Pettersson.
Stockholms kriminalvårdsregion har nu sagt upp alla tjänstgöringslistor på häktet och planerar också lägga transportstjänsten utanför häktet. Idag sköter vårdarna transporterna.
– Budskapet är tydligt; ingenting är heligt, allt kan förändras, säger Markku Murtosaari som är rädd för att sparkraven även kommer att gå ut över vårdkvalitén. Han tillägger att den europeiska tortyrkommitén har kritiserat Kronobergshäktet för alltför långa cellvistelser.
– Ska vi dra ner på personal kommer de intagna självklart sitta längre på cellerna, säger Markku Murtosaari.
Ombudsman Roal Nilssen är mycket kritisk till sparplanerna.
– Saknas det pengar så är det inte personalen närmast de intagna som ska ta stöten. Måste man spara får det bli på administrativ personal och på de intagna, säger ombudsman Roal Nilssen och tillägger att det här är ett utslag av regeringens sparmål för alla statliga myndigheter.
I besparingen på 14 miljoner ligger 8 miljoner minus från förra året. Transportjänsten kostade 2,3 miljoner kronor mer på grund av hög beläggning, bevakningen av en intagen som låg på brännskadeavdelningen under flera månader slukade 2,5 miljoner kronor och häktesfilialen i Västberga kostade 1,5 miljoner kronor extra.
Underskottet i budgeten beror även på att Kronobergshäktet inte får betalt för alla intagna. Häktet har ett system som läser av vilka som är inskrivna klockan 06.00 varje morgon. Kronobergshäktet är det enda häktet som tar in gripna och så kallade lobar (fulla och stökiga) som får frihetsberövas max sex timmar. Om en ”lob” kommer in vid niotiden på kvällen och släpps sex timmar senare syns han aldrig i statistiken.
– Förra helgen tog vi in 122 personer, av dem syntes inte 49 i statistiken, säger Markku Murtosaari. På åtta månader hade vi 3500 intagna som aldrig registrerades. Varje intagen ger oss cirka 1700 kronor per dygn..
– Skulle vi få betalt för dem skulle vår ekonomi ser ljusare ut, säger Lars-Åke Pettersson, häkteschef.