Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Foto: Mattias Dahlgren
Nyhet

Snuvad på pensionen

Två veckor innan Bodil Jacobson skulle gå i pension kom beskedet att hon kan tvingas jobba tio år till – alternativt göra 25 arbetskamrater arbetslösa.

29 augusti 2012 08:56

– Jag skulle gå i pension 1 juli men hade tagit ut innestående semester. Så jag gick hemma när chefen ringde och sa att det var problem.

En tung börda vilar på Bodil Jacobsons axlar. Om inte nuvarande arbetsgivare, Aviolinx, och förra arbetsgivaren Telia kommer överens, måste hon välja. Antingen framhärdar hon i sina pensionsplaner. Men då finns risken att Aviolinx, ett relativt nystartat företag som sysslar med flygradio, går i konkurs. Då blir alla gamla arbetskamrater arbetslösa.

Eller så biter hon i det sura äpplet och jobbar i tio år till.

– Jag förstår inte hur jag hamnat i den här hemska situationen. Det känns fruktansvärt, jag tycker inte att jag har gjort något fel och vet inte vad jag ska göra för att det ska bli rätt. Mentalt har jag väl börjat förbereda mig på att jobba tio år till.

Hon började som utlandstelefonist på Televerket 1976. I avtalet för dem med nattskift fanns inskrivet att de kunde gå i pension vid 55 år. När så Televerket bolagiserades 1993 följde villkoren med. 2003 sålde man av Stockholm radio till Viamare som för några år sedan knoppade av flygradiodelen till Aviolinx. Vid varje övergång har de anställdas avtal räddats med. Telia har lovat att betala för dem som går i förtid, men det är arbetsgivaren som har avtalet med den anställda.

– Så om Telia vägrar att betala hamnar kostnaden på Aviolinx, och det har man inte råd med – då kan det bli konkurs. Det känns förfärligt, det är ju mina jobbarkompisar det handlar om, säger Bodil Jacobson.

Sedan 2003 har ett tiotal anställda gått i pension utan att Telia grymtat. Men nu har de alltså ifrågasatt avtalets giltighet för Bodil och en kollega som skulle gå samtidigt.

– Jag vet att det är svårt att sympatisera med en som kan få pension vid 55, men det är det avtalet jag haft i 36 år och jag har sett fram emot pensionen så mycket. Det är så oerhört slitigt med nattpassen, och det blir inte lättare ju äldre man blir, säger hon.

Telias argument går ut på att Aviolinx har brutit mot villkor i avtalet. Bland annat att den anställda måste ha kvar samma tjänst.

– Jag förstår inte. Det är klart att tekniken har utvecklats, men jag har samma arbetsuppgifter i dag som för tio år sedan, och jag jobbar fortfarande nattskift.

På Telia håller man på att utreda om villkoren uppfyllts.

– Självklart måste man följa den tekniska utvecklingen för tjänsten ifråga. Men vi har sett att anställda fått kraftiga löneökningar vid några tillfällen och vill veta vad det beror på. Har man till exempel fått arbetsledaransvar anser vi att man inte längre har kvar den tjänst som avtalet tecknades för, säger Christina Wik på Teliasonera.

Hon poängterar att inga beslut ännu är tagna. Just nu väntar de på underlag från Aviolinx inför ett möte i slutet av augusti.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

1 kommentar

  1. Lars Rune Reinhold Niia

    Snuvad på pension,tycker de är helt fel att gå i pension vid 55 år och om man är helt frisk,personen tycker jag kan gott arbeta till 65 år,som alla andra svenska medborgare,är medlem i Seko,sen jag var 17 år och nu 67 år,hon säger hon arbetat nattskift i alla år,de gör också gruvarbetare uppe i Malmfälten,dessutom arbetar dom under jord och deras pensions ålder är 65 år,många gånger mycket tyngre jobb,än kvinnan ifråga.

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Nytt pensionsavtal för staten

Seko, Saco-S och Arbetsgivarverket undertecknade idag ett nytt pensionsavtal för unga medarbetare i staten. Avtalet, i det helt premiebaserade systemet, ger något större inbetalningar än andra grupper. Läs mer

”Vettigt att lämna Nepal Satellite”

Det är vettigt av Telia Sonera att kliva av affären i Nepal. Annars hade det riskerat att bli en ny Uzbekistanaffär, med allt vad det har inneburit. Läs mer

Snuvad på pensionen

Två veckor innan Bodil Jacobson skulle gå i pension kom beskedet att hon kan tvingas jobba tio år till – alternativt göra 25 arbetskamrater arbetslösa. Läs mer