Det var efter hot och trakasserier mot brevbärare som Posten i samarbete med stadsdelen Södra Innerstaden beslöt att prova nya grepp.
– Vi hade hoppats mycket på att vi lokalt skulle kunna lösa situationen genom att tillfälligt anställa unga boende i stadsdelen, förklarar Rolf Weiffert.
Dessa så kallade kända ansikten skulle göra den lilla grupp som trakasserade mindre benägna att fortsätta med det. Två personer anställdes också för att utbildas och dela ut post till 500 hushåll i Seved. Men de hoppade av efter den mediahype som området utsatts för.
– Missförhållandena i Seved har helt klart förstorats upp, men det fanns en hotbild mot våra medarbetare. Dessa måste garanteras en god och trygg arbetsmiljö.
Johan Lindholm som är Seko Postens förhandlingsansvarige i region Malmö, kommenterar att medlemmarnas säkerhet alltid finns på dagordningen.
– Även om projektet i Seved är nedlagt är det vår fortsatta utgångspunkt. Diskussioner mellan skyddsorganisationen, facket och arbetsgivaren pågår ständigt kring dessa viktiga frågor.
Rolf Weiffert berättar att man lagt ner mycket tid och kraft för att hitta ersättare till de boende som först anställdes i profilprojektet.
– Men det föll främst på att man måste ha körkort, ett krav som vi strikt måste följa.
Han medger att det varit krokiga vägar att staka sig fram igenom för att fullfölja projektet. Vilket alltså inte lyckades.
Johan Lindholm säger att hot och våld mot brevbärarna har pågått i vågor under lång tid, men eskalerat på senare tid, särskilt i stadsdelen Seved i Malmö.
– Nu har vår skyddsorganisation och arbetsgivaren upprättat en handlingsplan för denna typ av händelser och det är ju bra under förutsättning att den följs, avslutar Johan Lindholm.
Rolf Weiffert menar att området har blivit mycket lugnare på sistone.
– Malmö stad lägger ner mycket möda på att stadsdelen Seved ska normaliseras, säger han.
Efter ett överfallsbrott mot en av Postens bilar i vinter slutade man att dela ut paket i postnummerområdet. Detta drabbade även företag på adresserna. Sedan 1 mars är den rutinen återupptagen.

Cajsa Carrén