– Jag vill ta dagen som den kommer, säger Joakim Johansson, klubbordförande och växlare.

Det är lunchdags och några äter sallad, andra värmer medhavd mat. Här i lunchrummet som ligger vid bangården möts man mellan jobbpassen. Företaget har femtio anställda i Malmö som sköter tågstädning, växling och service.

Driftschefen Roger Magnusson är på språng till Helsingborg men hinner ändå prata lite om semestern.

– Det finns säkert de som känner en press att göra något speciellt på semestern och sedan prata om det på jobbet eller lägga ut det på facebook, men jag tycker inte alls att det är så här. En del reser, andra stannar hemma och folk fattar att man är olika.

Joakim nickar. Varken han eller hans fru vill planera sommarledigheten. Själva grejen är att göra vad som faller dem in.

– Vi har en sexårig son så det blir en del utflykter. Är det många kompisar hemma så leker han med dem och är det tomt så hittar vi på något. Frågar du mig så är det bästa som finns att sitta vid Lagan i Småland och fiska – bara njuta av skogens ljud och stillheten. Det är ett ställe som mina föräldrar hittade när jag var barn.

Roger och hans sambo var i Grekland förra året och Joakim hann med en utflykt till Legoland, men ingen av dem har planerat något för i sommar.

– Vi kanske åker på någon restresa eller så stannar vi hemma, säger Roger. En sak är säker: jag stänger av mejlen och mobilen under ledigheten. Det är ett bra sätt att koppla av.

Olof Holmberg som är yngst i gänget är ensamstående pappa till två killar på elva och tre år. Han ska jobba under sommaren.

– Jag behöver pengar, helt enkelt, och känner ingen stress över att inte kunna åka bort. Jag har alltid levt ensam med elvaåringen så det var länge sedan jag hade råd att åka utomlands. Jag hänger inte på sociala medier eller bryr mig inte om vad folk gör eller inte gör. Egentligen tycker jag nog mer om idén om semestern än om att vara ledig – jag har jobbat varenda sommar sedan jag var 14 år, säger han.

Monika Zdanowicz, som är arbetsledare, gillar att planera semestern och åker alltid bort.

– Jag är van vid att vara aktiv och det är jag på semestern också. I år åker jag och min man till Polen på ett stort bröllop och sedan blir det andra utflykter också. Och så funderar vi på att köpa båt.

Lägger du ut bilder?

– Inga överdrifter precis. Jag lägger ut fem sex bilder om jag är på något roligt ställe men inte hela tiden som en del.

Joakim skrattar och säger att han är precis tvärtom – njutningen med semestern är att det ska ligga en radda orörda dagar framför honom.

– Jag känner absolut ingen stress kring att jag måste göra något på semestern. Tvärtom. Jag trivs med att vara hemma.

Semestern en statusmarkör

Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen.

Är sommarsemestern viktig?

– Ja, för återhämtningens skull och för att det är vår möjlighet att tanka sol och värme.

Om det blir en regnig sommar då?

– Idén kring det perfekta sommarvädret gör att många känner att hela året blir förstört om sommaren regnar bort. Men det existerar ingen ”perfekt sommar” – det måste man inse annars blir man besviken.

Hur lång tid tar det att varva ner?

– Ett par dagar. Det är en myt att det skulle ta flera veckor. Behöver du tre veckor för att varva ner från jobbet har du problem.

Ska man vara aktiv eller slappa?

– Generellt kan man säga att om du är aktiv på jobbet ska du ta det lugnt och tvärtom. Men självklart ska du göra det du tycker om.

Vad ska man undvika?

– Att se semestern som en prestation. Man måste inte ta med barnen till Legoland eller något liknande – de tycker lika mycket om att spela minigolf. Och man behöver inte åka på yogaresor eller klättra i berg för att sommaren ska ha varit lyckad.

Har semestern blivit ett projekt?

– Ja, och en statusmarkör. Att proppa dagarna fulla med aktiviteter ses som något bra.

Spelar sociala medier roll?

– O ja, där är alla alltid lyckade. Glada bilder med vänner som grillar i solnedgången. Tröttsamt och lätt att genomskåda, men det stressar folk. Mitt absoluta råd är: var kreativ när det gäller semestern – då behöver du inte göra som alla andra för att vara lycklig.

Vad ska man göra om man känner ångest inför semestersnacket i fikarummet om man inte har råd att göra något speciellt?

– Gör din grej efter de förutsättningar du har. Tro inte att de som åker på finsemestrar är så lyckliga som de låtsas på facebook.

Finns det andra fällor?

– Ja, att låta barnen styra hela semestern. Att man lägger upp en roadtrip efter alla ”sommarland” som finns. Barn är lyckliga om du är nöjd – och du är inte nöjd på svettiga, jobbiga ställen. Låt bli att ”konsumera kul” utan njut av det du vill göra. Och undvik semestersupandet – det är bara destruktivt och ett gift för kroppen. Man kan självklart dricka vin men alla vet vad jag menar.

Vad ska du göra på semestern i år?

– Snickra på ett fallfärdigt hus lite då och då. Jag jobbar oftast hela sommaren  eftersom jag gillar det