– Får vi ingen lösning på skatteproblemen blir det omöjligt för svenskar som bor i Sverige att arbetar på danska båtar.
Det säger Peter Skoglund, ombudsman Seko sjöfolk, om skattetvisten som blossat upp för svenska ombordanställda på båtar registrerade i danska DIS-registret.
För närvarande riskerar nära 100 personer att bli eftertaxerade med 4 000 kronor per månad. Med ränta och ett 40-procentigt skattetillägg blir det en årlig skuld på cirka 70 000 kronor.
Peter Bergman har arbetat på HH-Ferries mellan Helsingborg och Helsingör sedan maj 2001 och för hans del kan det röra sig om en skattesmäll på totalt cirka 300 000 kronor sedan han började.
– Man känner sig som en idiot som har hållit på med det här. Vi har frågat både skattemyndigheten och arbetsgivaren gång på gång om vi ska betala skatt i Sverige, och alltid fått ett nekande svar. Men nu kommer man plötsligt med det här. Hade jag känt till det hade jag hoppat av direkt och tagit ett annat jobb, säger han.
Skattemyndigheten har valt ut Peter för att köra honom som ett pilotfall, en uppmärksamhet som han helst hade sluppit.
Orsaken till tvisten är att på fartyg registrerade i det danska DIS-registret så betalar arbetsgivaren endast en nettolön till den anställda utan att betala någon skatt.
I det svenska systemet betalas en bruttolön men skatten går tillbaka till arbetsgivaren i form av ett redarstöd. För den anställda betyder det i stort sett samma sak, men rent formellt har en anställd i Sverige betalat skatt, även om den sedan går till redaren, medan han inte har betalat skatt i Danmark.
Enligt svenska skatteregler ska man betala skatt i något land, och eftersom de anställda i de DIS-registerade båtarna inte betalat vare sig i Danmark eller Sverige så eftertaxeras de nu av svenska skattemyndigheter.
För Peter, som får ut 13 000 danska kronor, betyder det en eftertaxering med 4 000 kronor vilket ger 9 000 kronor kvar.
Riksdagsledamoten Kent Härstedt har engagerat sig i frågan och skrivit till finansminister Per Nuder för att försöka få ett undantag i skattereglerna för de berörda i Öresundstrafiken.