Snart är det dags för EU-val och tongångarna är dämpade. Fast EU påverkar oss i allra högsta grad, som EU är utformat idag går marknaden före allting. Människor kommer i kläm när basunerna hela tiden ljuder för fri rörlighet. Där kollektivavtalen inte gäller alla.

Det ska vara lika lön för lika arbete. Det ska inte spela någon roll om man kommer från Baltikum och kommer hit och jobbar, de ska ha samma lön och arbetsvillkor som infödda. EU skulle också kunna ställa krav på upphandlingar att det går att ställa andra kriterier än lågt pris. Man skulle kunna ställa krav om personaltäthet och att alla som jobbar har kollektivavtal.

På samma sätt ska man kunna ha en fungerande allmännytta, som reglerna är utformade idag bäddar det för en modell med social housing. Hyresrätterna blir ett lågvattenmärke för lågavlönade som inte har något annat alternativ. Så har det inte varit tidigare och borde inte bli. Hyresbolagen ska kunna tillhandahålla bra och billiga bostäder i konkurrens med marknaden. Det primära ska vara människors behov att ha ett hem, en bostad och tak över huvudet. Hyresrätterna ska vara till för alla oavsett inkomst och social status. Det ska vara ett alternativ som även de välsituerade ska kunna välja utan reservationer.

Så frågar man sig om EU inte påverkar oss. De påverkar oss mycket och därför ska vi påverka tillbaka och skapa ett Europa för medborgarna, inte för potentiella kunder.