Huvudskyddsombudet Claes Söderling har haft ansvar för träffarna i 15 år och han är säker på att de behövs. Ibland möter han medlemmar som är bittra och besvikna. Och han hoppas att möjligheten att få ur sig känslorna lindrar något.

-Det är jätteviktigt att få vara med och träffa andra i samma situation och bara prata. Sen kan vi dessutom förmedla kunskap om regelverk, försäkringar och vilka möjligheter som finns, säger han.

Klubben delar också ut julklappar till sjukskriva medlemmar. Då är det förbjudet att skicka gåvorna.

-Vi ska ha ett personligt möte, helst komma in och ta en kopp kaffe, säger Claes Söderling.

Claes Söderling

Den här veckan genomförs sju långsjuketräffar i Sekos Postens region Väst, som följer Postnords organisation och sträcker sig från Västra Götaland, över Närke, Värmland, Östergötland och norra Småland. Ett femtiotal medlemmar har anmält att de kommer.

-Jag vet inte om vi nått alla med en inbjudan, men jag hoppas det. Vi har tappat helhetsbilden av hur många medlemmar som är långtidssjukskrivna. Dels för att våra ombud inte träffar alla medlemmar på samma sätt som tidigare, det är så uppsplittrat, dels för att samverkan med arbetsgivaren haltar i bland när det gäller bemanningen. Frågan om vilka som är sjukskrivna ska tas upp i samverkan men det sker inte alla gånger.

Igår måndag samlades ett gäng sjukskrivna i Seko Väst lokaler i Göteborg. Sex brevbärare med olika diagnoser och svårigheter lyssnade på Claes Söderlings redogörelse för rehabiliteringskedjan, olika medlemsförsäkringar och de specifika regler som gäller för anställda på Postnord.

Han underströk att den enskilde själv måste ansöka om ersättningar. Inget faller ut automatiskt.

-Om du är tveksam, kontakta det lokala fackombudet för att få hjälp.

Lill Brevik, som har utsliten nacke och kraftig huvudvärk, har varit sjukskriven sedan sommaren 2015. Hon väntar på besked från sjukvården om det går att operera.

Lill Brevik

Det senaste beskedet från Försäkringskassan är att hon endast blir  sjukskriven på 75 procent och ska söka jobb resterande 25 procent.

-Det är svårt att föreställa sig vad det ska vara för arbete, säger Lill.

Hon behöver pengarna, den ersättning hon kan få är bara drygt 10 000 kronor, så det känns som ett måste.

Lill har uppmanats av Försäkringskassan att ta tjänstledigt från Postnord för att söka jobb och a-kassa. Det kallas tjänstledighet av hälsoskäl och är en relativt ny regel. Det går att vara tjänstledig i max 12 månader.

Även Leif Johansson har uppmanats söka nytt jobb.

-Lite märkligt, jag väntar på operation och vill helst försöka komma tillbaka till mitt jobb på Postnord, säger han.

Leif närmar sig dag 180, då han vet att Försäkringskassan prövar hans arbetsförmåga mot andra, normalt förekommande, jobb på arbetsmarknaden. Det oroar honom. Liksom vad som händer med anställningen framöver.

-Kan jag bli uppsagd, frågar han Claes Söderling, som svarar ja.

-Om det inte finns något arbete du kan utföra och om arbetsgivaren provat allt. Därför är det otroligt viktigt att vara med i a-kassan.

Lill och Leif har i slutet av dagen fått svar på några av sina frågor och tycker att det varit givande. Nu står hoppet till sjukvården, som kanske kan bota eller i alla fall lindra smärtan. I bästa fall kommer det pengar från Försäkringskassan också.

-Det är lika osäkert varje månad, säger Lill Brevik. Och om jag får sjukpenning så försvinner 25 procent den här månaden. Tur att jag varken har lån eller bil. Det får bli spårvagnen.