Många flyktingar, främst från Irak, kommer in i SJ:s resebutik för att köpa biljetter till nattåget mot Luleå och Haparanda. Därinne möter de sedan en vecka tillbaka bland andra Sajad Al-Khategi och hans syster.

-Vi samarbetar med SJ för att förhindra att människor luras på pengar, säger Sajad. Det händer att personer erbjuder sig att hjälpa till och köpa biljetter, sedan sticker de med flyktingens pengar.

Han är nöjd med samarbetet med personalen i butiken som han tycker är vänlig, hjälpsam och förstående. Det går jättebra, säger han.

-Det kan ta lite tid när den som ska köpa biljett inte vet hur de ska göra. Vi hjälper till med tolkningen bland annat, säger Sajad Al-Khategi, som själv kommer från Irak och som vet hur det känns att komma till ett nytt land.

Personalen på resebutiken är upptagen och har inte möjlighet att tala med Sekotidningen. Det kommer hela tiden nya kunder.

Pia Airell, chef för SJ:s butiker och lounger, tar sig tid att svara på några frågor. Hon delar Sajads bild av att samarbetet mellan företaget och frivilligorganisationerna har fungerat mycket bra.

-De gör ett jättebra jobb. Första dagarna när det kom många flyktingar till butiken var det kaotiskt, men frivilliggrupperna har hjälpt oss. Jag har också kallat in extrapersonal för att vi ska hinna med, säger Pia Airell.

Kundanstormningen i resebutiken på Stockholms central började för en dryg vecka sedan när allt fler flyktingar från i huvudsak Syrien men också Irak kom till Sverige från Danmark och Tyskland.

SJ beslutade förra veckan att slopa id-kravet för flyktingar som köper biljetter och det säger Pia Airell och Sajad Al-Khategi har gjort allt mycket enklare.

-Sen är det förstås många som tycker att vi ska låta människor åka gratis och det kan man förstå med hjärtat, men det är inte ett beslut som vi kan ta i butikerna, säger Pia Airell.

Ikväll lämnar ytterligare ett nattåg Stockholm för vidare färd norrut. Målet för de flyktingar som tar tåget är att söka asyl i Finland.

Enligt SJ kundservice är det fullbokat så när som på några platser i första klass. Nattågen har enligt uppgift haft extra vagnar de senaste dagarna.