– Många av oss har jobbat 20-30 år med att städa SJ:s tåg. Först som anställa av SJ, sedan privat anställda. Det är oacceptabelt av SJ att man nu handplockar folk som ska få komma tillbaka, säger Ulla-Britt Samuelsson, som sitter i klubbstyrelsen på Trafficare.
   Själv har hon jobbat i 22 år
   Därför stod hon och kollegerna vid ISS Trafficare tillsammans med fackliga från andra företag samt en partiledare och delade ut flygblad och goodybags till förbipasserande utanför Stockholms centralstation.
   Partiledaren, Lars Ohly, är tjänstledig från sitt jobb som tågmästare på SJ. En tjänst han kan tänka sig att gå tillbaka till när han slutar som riksdagsledamot 2014.
   – När jag jobbade på 70- och 80-talen hade det här aldrig hänt. Då fanns det en respekt för personalen. Nu har de blivit slit- och slängvaror, man ser inte att personalen är värdefull.
   Där stod också 62-åriga Margita Arvo som jobbat 20 år med att städa SJ:s tåg. Nu har hon blivit uppsagd och tvingas söka sin tjänst på nytt.
   – Jag tycker SJ beter sig illa, riktigt illa. Man kastar ut en massa erfaren, duktig personal som tidigare jobbat på SJ.
   SJ:s vd, Jan Forsberg, tycker däremot inte att bolaget begår några fel.
   – ISS har sagt upp avtalet med SJ. Då har vi gjort analysen att vi integrerar det här i vår verksamhet. De som idag utför det här jobbet idag har möjlighet att söka som vilka andra som helst och vi har sagt att vid lika kompetens så har de första tjing på de här tjänsterna.
Så ni ser inte det här som övertagande av verksamhet?
   – Nej, eftersom ISS har sagt upp avtalet så är det inte det.
Har ni inget moraliskt ansvar för de här människorna som städat era tåg i 20-30 år?
   – Jag förstår den aspekten men vi kan inte göra mer än att utlysa tjänsterna och de som utför arbetet idag har möjlighet att söka och har första tjing, vid lika kompetens.
Hur värderas kompetensen? En 62-åring kanske inte är lika snabb som en 22-åring men har 30 års erfarenhet. Vad väger tyngst då?
   – Det vet inte jag, det är inte jag som utför rekryteringarna men vi får lita på att de gör det på bästa möjliga sätt.
   Lasse Eriksson är gammal Seko- och SJ-veteran. På honom biter inte vd-kommentarerna.
   – De måste ju lägga ner det här. De kommer bli december månads Carema om de inte slutar tjafsa och tar över personalen.