Det säger SJ:s kommunikationsdirektör Helga Baagø till Sekotidningen.

-Det som hänt nu har uppmärksammat oss på att vi måste tänka om. Vårt uniformsreglemente speglar kanske inte synen på utseende i dag, säger hon. HR-avdelningen ska se över reglementet.

Under tiden som reglementet ses över pausar SJ diskussionen med tågvärden Eva Nilsson, som Helga Baagø säger är en mycket duktig medarbetare. Eva hotas inte längre av uppsägning eller omplacering, men får vänta med att åka tåg till dess ett nytt reglemente finns på plats.

Helga Baagø är i det här läget noga med att ge sitt stöd till Eva Nilssons chef. Han har gjort rätt som uppmanat henne att ta av örhängena. I det gällande reglementet står det tydligt att den som bär uniform ska ha högst ett örhänge i varje öra, hävdar hon.

-Våra medarbetare ska vara så neutrala som möjligt, så är det i varje serviceföretag. Därför har vi den regeln, säger hon.

Enligt Seko har det dock varit praxis i många år att tillåta flera örhängen, längre än reglementet och fler. Att det finns en skrivning om bara ett örhänge stämmer, men formuleringen är tolkningsbar.

”Ett litet klassiskt örhänge i vardera örsnibb” kan betyda ett klassiskt plus något annat, enligt facket.