-Sis väljer att mitt under brinnande förhandling införa märkliga administrativa åtgärder mot våra förtroendevalda på ett sätt som kan uppfattas som ett sätt att försvåra eller hindra det fackliga arbetet. Det bekymrar mig att en statlig myndighet agerar på det här sättet, säger Sekos ombudsman Roger Pettersson.

Efter att i många år har haft en överenskommelse om att några av Sekos förtroendevalda löpande arbeta heltid för att bedriva förhandlingsarbete, har Sis plötsligt meddelat att de ska ansöka om facklig tid för varje uppdrag – mer än två veckor i förväg.

Och de berörda ombuden har samtidigt – som en administrativ åtgärd – flyttats från placeringar på huvudkontoret till sina respektive institutioner, vilket betyder att de måste ansöka om facklig tid där. En helt annan ordning än den som gällt hittills.

Roger Pettersson säger att Sis agerande uppfattas som en påtryckning för att Seko ska säga ja till ett förslag till nytt lokalt avtal som förbundet ”aldrig kan skriva under”.

-Avtalsförslaget ligger långt under förtroendemannalagens regler när det gäller rätt till facklig tid. Det kan vi aldrig gå med på.

På Sis har det sen flera år funnits ett lokalt förtroendemannaavtal som omfattat ST och Saco-s. Seko har enbart gått på det centrala avtalet som finns för statligt anställda. Ett avtal som enligt Roger Pettersson fungerat alldeles utmärkt.

-Det behövs inget lokalt avtal enligt vår mening.

Sis sade upp det lokala avtalet till den 15 maj i år och förhandlingar om ett nytt inleddes i början av maj. I de förhandlingarna deltar samtliga fack, även Seko.

Samtliga fack har sagt nej till ett avtalsförslag som Sis presenterat. Sis har därefter presenterat ett tillfälligt avtal som Saco-s skrivit på, men som varken Seko eller ST godtar.

-Det är helt onödigt med ett tillfälligt avtal. Så länge vi förhandlar borde det smidigaste vara att fortsätta arbeta som hittills fram till dess att en överenskommelse kan träffas om facklig tid.

Förhandlingar om ett lokalt förtroendemannaavtal fortsätter i dag.

Sekotidningen söker Sis för en kommentar.

Texten uppdateras.