Det var en oenig förbundsstyrelse som riktade misstroende mot Tomas Abrahamsson, Sekos vice förbundsordförande. Det handlar om han vid en muntlig dragning om hans lön och externa ersättningar inte nämnde en ersättning från ITF (Internationella transportarbetarförbundet) på cirka 16000 kronor i månaden. ITF-ersättningen har betalats ut som ett lönetiilägg av Seko, som sedan fakturerat  ITF enligt det avtal som finns mellan parterna.

– Seko har fått full täckning för dessa kostnader, säger Sekos kanslichef Jonas Pettersson.

Enligt uppgifter till Sekotidningen var oenigheten stor i förbundsstyrelsen inför misstroendeförklaringen och det kom till omröstning.

– Jag fattade beslutet i morse (tisdag). Jag avgår frivilligt efter att förbundsstyrelsen ställt en förtroendefråga. Jag är visserligen vald av kongressen, men ställs frågan om förtroende i förbundsstyrelsen så är det naturliga att avgå, säger Tomas Abrahamsson till Sekotidningen.

I övrigt vill han inte kommentera vad som hänt.

Vad händer nu?

– Jag har kvar min anställning på förbundet.

Tomas Abrahamsson kommer att fortsätta sin anställning som ombudsman i Seko fram till pensionen 2017. Förbundet kommer vara utan vice ordförande fram till kongressen nästa år.

– Tomas har självmant valt att avsluta sitt uppdrag som vice ordförande i Seko. Skälet är att en majoritet av förbundsstyrelsen uttalat ett bristande förtroende då styrelsen uppfattar att han inte varit helt transparant i sin information kring ett av sina externa tillägg. Inga som helst oegentligheter har skett, säger Sekos kanslichef Jonas Pettersson.

I Sekos verksamhetsberättelse står det att Tomas Abrahamsson har en månadslön på 56867 kronor och externa arvoden på drygt 11000 kronor i månaden. Men hans externa arvoden har alltså uppgått till drygt 27000 kronor i månaden.

Tomas Abrahamsson har varit vice ordförande sedan maj 2002 och skulle ha avgått vid kongressen i april 2017 då han uppnått pensionsålder.

Han var tidigare internationell sekreterare i Svenska Sjöfolksförbundet och blev 1995 vald till ordförande för Seko sjöfolk. Övriga uppdrag innefattar styrelseposter i Nordiska och Europeiska Transportarbetarefederationerna och förste vice ordförande i ITF:s sjöfartssektion.